Titusenvis av spanjoler tok spontant til gaten i natt, etter at det ble kjent at al-Qaeda hadde tatt ansvaret for den grufulle terroraksjonen torsdag.

Like etter midnatt samlet store folkemengder seg i området rundt Plaza de Colon, med panner, lokk, øser og andre ting de kunne lage rabalder og protest med.

Deretter begav de seg videre ned Madrids hoved-alle Recoletos, opp Calle de Alcala, før prosesjonen samlet seg på Puerta del Sol-plassen. Der ble de stående stille i rungende protest mot den sittende regjeringen.

Ekstremt provoserende

Raseriet rettet seg først om fremst mot statsminister Aznar. I de tre dagene siden terroraksjonen i hovedstaden har regjeringen klamret seg til teorien om at det var basker-separatistene i ETA som stod bak.

Dersom det viser seg at det var radikale islamister som forårsaket den enorme tragedien, mener svært mange spanjoler at terroren er en direkte konsekvens av Spanias ubetingete støtte til USAs krigføring i Irak.

Og for en nasjon der over 70 prosent av befolkningen var imot Irak-krigen i fjor, er det ekstremt provoserende.

Løgnere og mordere

Derfor det utilslørte raseriet i natt. Demonstrantene gav kort og godt Aznar skylden for terroraksjonene. Bare ett døgn etter den gigantiske fredsprosesjonen i samme nabolag, var altså stemningen snudd fullstendig på hodet.

"Mentirosos" ("løgnere") ropte den massive mengden, med klar adresse til Aznars kabinett. "Este es el regalo, de tu amigo americano" ("dette er presangen fra din amerikanske kamerat"). "Ya dijimos, no a la guerra" ("Vi sa det allerede, nei til krigen"). Og så videre.

Andre strakte ut sin lengste langfinger i kraft-hilsen mot tv-helikopteret som kretset over Madrid sentrum i hele natt. Spanias statlige fjernsynskanal TVE har vært påfallende lojal mot regjeringens informasjonsregime siden bombene eksploderte torsdag.

Panikkslagen kandidat

Det begynte allerede tidlig på lørdag ettermiddag, da ryktene om at politet hadde arrestert mistenkte. I 15-tiden gikk innenriksminister Angel Acebes ut og fortalte at fem menn var arrestert. Ingen av dem var baskere.

Da samlet de første protestantene seg utenfor Partido Populars kontorer i Madrid. Litt senere gikk PPs toppkandidat ut på TVE og brukte forbausende sterke ord om oppstanden. En tydelig nervøs Mariano Rajoy fordømte demonstrasjonene som udemokratiske og ulovlige. Det fikk bare enda flere til å samle seg i Madrid sentrum. Og sent i natt satt fremdeles Puerta del Sol-plassen stappfull av skrålende, illsinte demonstranter. Og ropte "Asesino" ("morder") til sin egen statsminister. Og i dag er det valgdag i Spania.