Det finnes mange i Spania som mener at statsminister Jose Maria Aznar (bildet) med sin nasjonalisme virker splittende på et land der den regionale identiteten mange steder står sterkt, at han kun skaffer til veie lavtlønte arbeidsplasser i turistnæringen og ikke egentlig bygger et moderne land, at hans naturlige anlegg for pompøsitet når stadig nye høyder.

Ville trolig vunnet

Men etter enhver normal målestokk er Aznar en sjelden suksess. Han feide ut sosialisten Felipe González i 1996, økte til rent flertall ved valget i 2000. Han ville trolig vunnet i år også, men holder sitt løfte om kun å sitte i åtte år.

Aznar har selv valgt ut sin etterfølger, tidligere visestatsminister Mariano Rajoy. Etter meningsmålinger og andre solemerker å dømme vil Partido Popular (PP) vinne valget igjen.

Vakrere kan det knapt gjøres. Jose Maria Aznar er attpåtil bare 51 år gammel og øver seg alt i engelsk for å hive seg på en internasjonal karriere.

«Pingle»

Når Rajoy trolig slår sin motkandidat Jose Luis Rodriguez Zapatero fra Sosialistpartiet (PSOE) er det ikke fordi han er veldig karismatisk. Begge er litt tørre, men Zapatero sliter i tillegg med et rykte som pingle fordi han i starten av sin partilederperiode var altfor villig til å samarbeide med Aznar.

PSOE har aldri helt kommet seg etter at regimet til Felipe González brøt sammen i 1996. Etter først å ha tatt Spania ut av Franco-diktaturet og inn i EU, NATO og moderniteten, ble et utslitt PSOE diskreditert med en serie korrupsjonsanklager på midten av 1990-tallet.

Mer til å stole på ...

Oppstandelsen ser ikke ut til å komme 14. mars. Aznar-regjeringen kviknet raskt til etter å ha havnet i konflikt med det store flertall for støtten til USA i Irak-krigen. Mariano Rajoy vinner — antakelig - fordi PP har halvert arbeidsløsheten fra 22 til 11 prosent på sine åtte år ved makten, og fordi PP oppleves som mer til å stole på i kampen mot terrorismen, blant annet den baskiske.