— Vi avviser resultatet av presidentvalget på grunn av de grove bedragerske uregelmessighetene og truslene og volden mot våre valgmedarbeidere, som gjorde det umulig for oss å stadfeste resultatet i mange valgdistrikter, sa Besigyes talskvinne, Anne Mugisha.

— Det generelle bildet er at dette valget har blitt fikset av makthaverne, hjulpet av valgkommisjonens udugelighet, la hun til.

Kastet ut Mugisha fortalte videre at Besigyes observatører ble kastet ut fra valgkommisjonen i fem timer etter at det brøt ut panikk blant kommissærene da de oppdaget at det var blitt avgitt mer enn 12 millioner stemmer i mandagens valg. Bare 10,6 millioner hadde stemmerett ved valget.

Ifølge valgkommisjonen hadde sittende president Yoweri Museveni fått 74,5 prosent av stemmene da en femdel av valgkretsene var talt opp, mens Besigye hadde fått 21,9 prosent.

Musevenis informasjonsminister Basoga Nsadhu kaller opposisjonens uttalelser for latterlig, men ville ikke uttale seg videre før han selv hadde sett uttalelsen fra opposisjonen.

Internasjonale valgobservatører, journalister og menneskerettsorganisasjoner har også rapportert om uregelmessigheter i forbindelse med valget.

Kjeppjaget Minst 12 sivile ble drept og et ukjent antall såret under sammenstøt mellom soldater i presidentgarden og tilhengere av opposisjonens kandidater i valgkampen, og en av de fremste kandidatene rømte til slutt i eksil.

På selve valgdagen ble stemmeberettigede avvist av valgfunksjonærer som hevdet at de alt hadde avgitt stemme ved flere av landets 17.500 valglokaler.

Opposisjonens medarbeidere skal også ha blitt kjeppjaget fra flere valglokaler.

NTB