EYSTEIN RØSSUM

Det var avisen Leipziger Volkszeitung som i går skapte mye ståhei i Berlin med meldingen om de angivelige planene. De siterte en anonym kilde i konservative CDU/CSUs parlamentsgruppe, som hevdet at partiet er klare for å forlange nyvalg, dersom de ikke får flertall sammen med de liberale (FDP) i helgen. Planen skulle være avklart med forfatningsjurister med greie på det formelle.

Logikken bak var at de konservative ikke ønsker å sitte i stor-koalisjon sammen med SPD, som er det mest klare alternativet dersom CDU/CSU og FDP ikke får flertall. En løsning der venstrepartiet Die Linkspartei får stor innflytelse, enten som koalisjonspartner eller som støttespiller for en fortsatt regjering satt sammen av De Grønne og sosialdemokratene i SPD, frister heller ikke.

«Vås og tull»

Slik meningsmålingene har sett ut i det siste, er det langt fra sikkert at en konservativ-liberal regjering greier å dra i land det som lenge så ut til å bli en knusende seier over Gerhard Schröder & co. Samtidig skal det svært mye til at SPD og De Grønne på nytt får flertall. Men nok en runde med nyvalg?

— Bare tull, var den offisielle kommentaren fra CDUs gruppe i Forbundsdagen på avismeldingen i går. Også generalsekretæren i CSU avviste artikkelen som det reneste vås.

Kan gjøre en schröder

På papiret ligger likevel muligheten der:

For å bli kansler i Tyskland, trengs støtte fra et flertall av de folkevalgte. Men dersom ingen kandidat oppnår flertall, vil den med flest stemmer til slutt bli valgt. Ifølge avisen regner CDU/CSU med at dette da vil bli deres Angela Merkel, som deretter kan hevde at hun ikke har et styringsdyktig flertall bak seg.

Det var nettopp denne argumentasjonen Gerhard Schröder fikk gjennomslag for i sommer, da han bad om nyvalg et år før tiden - og fikk det.