I går ble minst fire personer drept da en selvmordsbomber kastet seg mot en militærkolonne sør i Afghanistan. To barn og to britiske NATO-soldater mistet livet i angrepet. Flere andre soldater ble såret.

Seniorforsker Arne Strand, en av Norges fremste Afghanistan-eksperter, mener strategien til NATO er dømt til å mislykkes.

— Det avgjørende i denne krigen er om man har befolkningen med eller mot seg. For hvert nye sivile tap, øker mobiliseringen mot NATO. Rekrutteringsgrunnlaget på landsbygden i Afghanistan er uendelig, sier Strand, og tilføyer:

— Husk at afghanerne har kastet ut britene tre ganger før og Sovjetunionen måtte gi opp selv om de hadde over 100.000 soldater i landet. Historien viser at bruk av militærmakt slår feil i Afghanistan, sier Arne Strand.

Mer enn Taliban

Han tar avstand fra det han omtaler som svart/hvitt fremstilling av NATOs fiender i Afghanistan. - Det er en haug av ulike grupper som deltar i krigføringen, deriblant kommandanter som fikk gjøre hva de ville av amerikanerne etter 11.september fordi de var «på rette siden». Nå har de vendt seg mot den utenlandske styrken, sier Strand.

Strand påpeker at NATO har samarbeidet med lokale krigsherrer som undertrykker folk.

— Folk på grasrota i Afghanistan spør seg hvem soldatene er satt til å beskytte, sier han. Ifølge Strand følte folk en sterkere grad av trygghet under Taliban enn de gjør nå, med 34.000 soldater under NATO-kommando i landet.

Politisk løsning

Han mener den norske debatten om å sende styrker til Sør-Afghanistan er irrelevant, hvis målet virkelig er å løse problemene i landet.

— Politikerne bør heller ta stilling til om militærmakt er rett instrument for å skape fred og stabilitet i Afghanistan, sier Strand.

CMI-forskeren mener det er totalt feilslått å overlate politikk og bistand til militære ledere. Det som trengs i Afghanistan er politiske løsninger og fredsbevarende operasjoner.

— Den politiske dialogen må finne sted lokalt, fordi Afghanistan mangler en fungerende sentralstat. Lokale stammestrukturer er kanskje ikke de mest progressive når det gjelder kvinnesyn. Velger det internasjonale samfunn likevel å gå utenom disse stammegruppene, mister de den aller viktigste allierte i bestrebelsene på å skape fred og politisk stabilitet i landet, sier Strand.

Junge, Heiko