Det var en av de kabinansatte som merket underlig lukt fra området der mannen satt. Like etter så han at det stakk ledninger ut av passasjerens sko.

— Han ble oppmerksom på lukten fra en avfyrt fyrstikk, forklarte Tom Kinton, som er direktør for luftfarten ved Logan flyplass i Boston på en pressekonferanse.

To av de kabinansatte i Boing 767-maskinen ble skadd i det påfølgende basketaket med mannen som ifølge amerikanske myndigheter trolig reiste på falskt pass.

En av de ansatte fikk biteskader.

Men ved passasjerens hjelp ble mannen overmannet.

Uklart

Det er foreløpig uklart om USA har stått overfor et forsøk på et nytt terroranslag, eller om hendelsen var en sinnsforvirret persons verk.

Rystende detaljer begynte lille julaften morgen å sive ut om dramaet hvor medpassasjerer måtte bruke beltene sine for å binde mannen fast til setet sitt.

Flyet var på vei fra Paris til Miami da dramaet startet.

En av passasjerene, Therry Dungan, beskrev overfor CNN hvordan han og flere andre passasjerer måtte binde mannen fast i setet.

— Vi bandt ham med belter, vi fikk belter fra passasjerene rundt. Han kjempet, forklarer Dungan som beskriver hendelsen som svært dramatisk.

Plastisk sprengstoff

Ifølge Laura White, talsmann for det amerikanske Luftfartsverket i delstaten Massachusetts, var sprengstoffet av typen C4, et plastisk sprengstoff som brukes både i industrien og til militære formål. Sprengstoff av denne typen kan ikke ses ved gjennomlysninger som foretas i forbindelse med sikkerhetskontroller på flyplasser.

USAs president George W. Bush ble umiddelbart varslet om saken.

Den 28 år gamle mistenkte mannen ble lørdag arrestert av FBI etter at flyet var omdirigert til Boston. Det var lille julaften morgen ikke reist noen formell anklage mot ham.

American Airline-flyet hadde 185 passasjerer og et mannskap på 12 om bord. Flyet var på vei fra Paris til Miami da en av de kabinansatte ble oppmerksom på mannen.

Jagerfly

Flyet ble eskortert til Logan flyplassen i Boston av to E-15 jagerfly.

Hendelsen satte lørdag ny fart i debatten om hvor sikkert det er å fly i USA, som fremdeles er rystet etter terrorangrepene 11. september hvor mer enn 3.000 mennesker ble drept.

De kabinansatte og flere av passasjerene måtte holde på mannen helt til flyet var på bakken.

De amerikanske immigrasjonsmyndighetene tror at mannen reiste på falsk britisk pass. Passet var utstedt på navnet Richard Reid, og var utstedt for tre uker siden i Belgia.

Den 28 år gamle mannen reiste alene og hadde ingen bagasje med seg.

Siden terrorangrepene mot USA 11. september har flyplasser verden over strammet inn sikkerhetsrutinene sine.

(NTB)

FØRES BORT: Bildet er tatt i det flybomberen føres bort av føderalt amerikansk polti.