Avtalen betyr ikke at den omstridte mulla Krekar, som er irakisk kurder, må reise fra Norge.

– Krekar blir ikke sendt tilbake fordi han fremdeles risikerer dødsstraff i Irak. Det ville bryte med Norges internasjonale forpliktelser å sende ham tilbake nå, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Jeg er glad for at det nå er enighet om en avtale som etablerer mekanismer for samarbeidet med irakiske myndigheter om retur i ordnede former av irakere som ikke har gyldig grunn for opphold i Norge, uttaler Støre.

Arbeids— og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) sier at regjeringen i utgangspunktet vil at alle med endelig avslag skal returnere frivillig, men at avtalen gir grunnlag for å tvangsreturnere dem som nekter å forlate Norge.

– Avtalen vil også kunne bidra til at flere returnerer frivillig. Disse vil få en returpakke med økonomisk støtte, slik at de ikke blir til byrde for det irakiske samfunnet ved sin retur, sier Andersen.

Avtalen inngår i regjeringens tiltak for å redusere tilstrømningen av asylsøkere uten beskyttelsesbehov.

For noen dager siden undertegnet Danmark og Irak en avtale om tvangsutsendelse av asylsøkere fra Irak. Det dreier seg om hjemsendelse av nærmere 300 asylsøkere som har fått avslag på sine søknader