— Vi kan ikke laste ned innholdet i hjernen, men vi kan se om den mistenkte kjenner igjen detaljer fra forbrytelsen, sier Laurence Farwell fra Brain Fingerprinting Laboratories til Chemistry & Industry Magazine, melder forskning.no.

Når hjernen kjenner igjen noe den har sett eller hørt tidligere, fyres det av en helt spesiell nerveimpuls i hjernen, kalt MERMER. Amerikanske forskere har nå funnet ut hvordan det er mulig å måle når og hvor ofte denne nerven fyrer av. Metoden kalles "Brain Fingerprinting", og kan blant annet brukes til å nagle forbrytere til åsted eller detaljer, selv om de i avhør nekter kjennskap til forbrytelsen.

Testen foregår ved at den mistenkte må ha på seg et pannebånd med elektroder, som måler MERMER mens etterforskeren viser frem bilder eller ord som har med forbrytelsen å gjøre.

Metoden er godkjent av den amerikanske domstolen, og har allerede ført til at en dødsdømt fange har fått vurdert saken sin på nytt, skriver Chemistry & Industry Magazine.

— I løpet av de neste ti til 20 årene vil vanlige politifolk og etterforskere i hele verden lære å registrere elementer fra åstedet til bruk i Brain Fingerprinting, spår forsker Drew Richardson, med fortid i FBI.