Anklagene mot Green kommer ikke fra irakiske opprørere eller fra krigsmotstandere hjemme i USA, men er nedfelt i amerikanske rettsdokumenter der Green siktes for drap og voldtekt. Han risikerer dødsstraff hvis han blir funnet skyldig.

Fra før av har USAs politiske og militære ledere måtte slite med skandalen om mishandling av innsatte i fengselet Abu Ghraib, og senere med påstander om at amerikanske marineinfanterister drepte 24 sivile – blant dem ti kvinner og barn – i byen Haditha vest i Irak. Nå ruller amerikanske medier opp den groteske saken fra Mahmoudiyah.

Flere drept

Om kvelden den 11. mars i år ble 21 år gamle Steven Green sittende og drikke med andre soldater i denne byen, som ligger 3 mil sør for den irakiske hovedstaden Bagdad. De snakket om hvordan det ville være å ha sex med en ung irakisk kvinne som bodde i et hus bare 200 meter fra stedet der de fire satt, ifølge rettsdokumentene.

De skal ha skiftet til mørke klær, gått til huset og stormet inn.

– Green dekket ansiktet med en grønn t-skjorte, forteller en soldat som har forklart seg i saken.

Ifølge forklaringen som er avgitt til etterforskere fra USAs føderale politi FBI, falt det så flere skudd. Green kom deretter ut av huset.

– Jeg har akkurat drept dem. De er døde alle sammen, skal han ha sagt.

Blant de døde var en jente i sjuårsalderen, mens en eldre søster skal ha blitt voldtatt og deretter drept. Ifølge siktelsen var kvinnen som ble voldtatt 25 år gammel, men irakiske kilder mener hun ikke var eldre enn 15.

Også moren og faren i familien ble drept, ifølge rettsdokumentene.

Forbrent

Hva de døde gikk igjennom i sine livs siste minutter, lar seg bare indirekte lese ut av rettsdokumentene. Dokumentene, med fotografier som vedlegg, avdekker også det som kan ha vært et forsøk på å skjule forbrytelsen.

– Disse bildene viser det forbrente liket av det som ser ut til å være en kvinne med et teppe kastet over den øvre delen av kroppen, heter det blant annet.

Steven Green og hans kamerater skal etter drapene ha brent uniformene sine og sagt til en femte soldat at «dette skal du holde kjeft om for bestandig». Men under rutinemessige samtaler med soldater fra samme enhet, kom tragedien i Mahmoudiyah likevel for en dag.