Akkurat da president Rene Preval presenterte en plan for å redusere prisen på ris med 15 prosent, gikk 16 senatorer sammen om et mistillitsforslag mot statsminister Jacques-Edouard Alexis på grunn av matkrisen.

De ti senatorene fra Alexis’ parti var ikke til stede, men de øvrige kritiserte ham for ikke å ha gjort nok for å oppfylle behovene til millioner av utfattige haitianere.

Senator Youri Latortue sa at Alexis ikke hadde gjort noe for å øke matproduksjonen og hadde nektet å fastsette en dato for når FN-styrkene må avslutte sitt oppdrag og forlate landet.

Sinte og sultne

Den politiske krisen er et resultat av frustrasjonen over stigende matpriser som den siste uka har endt i blodige opptøyer. Fem haitianere er drept, og lørdag ble også en FN-soldat fra Nigeria drept.

Soldatene ble drept da han kjørte sin FN-bil inn i et travelt marked i sentrum av Port-au-Prince. Han ble revet ut av bilen og skutt i nakken av folkemengden.

De fleste haitianere lever på under 2 dollar dagen, og den kroniske sulten er forverret som følge av dyrere mat.

Tusener av fattige haitianere strømmet ut i gatene for å protestere i forrige uke. Opptøyene tok form av sammenstøt med FN-styrkene og plyndring over hele Haiti. Tirsdag stormet sinte og sultne haitianere presidentpalasset for å kreve president Prevals avgang.

Urettferdig

Preval gjorde det lørdag klart at han ikke ville hindre at Alexis ble fjernet, og han lovte å samarbeide med nasjonalforsamlingen om å finne en ny statsminister.

Men han forsvarte Alexis og sa han hadde gjort så godt han kunne og at det var urettferdig å legge all skylden for situasjonen på ham.

De stigende matprisene er ikke et fenomen som er begrenset til Haiti. Over hele verden har fattige gått til aksjon mot dyre matpriser og myndigheter har økt subsidiene og innført eksportstans for å hindre at maten blir for dyr.

Siden midten av 2007 har matprisene gått opp 40 prosent, og Haiti er spesielt hardt rammet fordi landet importerer nesten all sin mat, inkludert 80 prosent av risen.

Verdensbankens landdirektør for det karibiske området, Yvonne Tsikata, sa lørdag at situasjonen i Haiti viser hvor viktig det er å få kontroll over matprisene.

Reuters