Prodis sentrum-venstreregjering sendte etter et hastemøte fredag kveld ut et dekret om ekstra tiltak til beskyttelse av privatlivets fred. Bakgrunnen er italienske justismyndigheters avsløring av en privat «spionasjering» i hjertet av telegiganten Telecom Italia.

– Det vi er i ferd med å oppdage, er at Telecom Italia ga ly til en av de største private spionorganisasjoner som har eksistert her til lands, sier den kommunistiske politikeren Pino Sgobio. Sterkt høyreorienterte Alessandra Mussolini, barnebarn av fascistdiktatoren Benito Mussolini, mener affæren er et angrep mot demokratiet.

Til sammen er 21 personer pågrepet i saken, blant dem Giuliano Tavaroli som tidligere var sikkerhetssjef i Telecom Italia, og dagens sikkerhetssjef i morselskapet Pirelli, Pierguido Iezzi. Elleve politifolk er også pågrepet og siktet for korrupsjon og for på ulovlig vis å ha skaffet seg utskrifter av bank— og teleregistre.

Bevismaterialet tyder på at «spionringen» har drevet ulovlig telefonavlytting siden 1997, og kanskje enda lenger. Blant ofrene for avlyttingen var både dommere, politikere, toppledere i næringslivet og endog fotballdommere.