De har meldt seg frivillig til å få brennmanet-tråder på armen i forbindelse med en undersøkelse for Universitetet i Oslo (UiO).

Formålet med undersøkelsen er å finne råd for forebygging og behandling av brennmanetskader, og også å avlive myter.

Skyter ut gift

— Brennmaneter er rovdyr og neslecellene er for å drepe byttedyr, så det som skjer når man blir brent, er at cellene på tentaklene deres blir utløst og skyter ut gift, forklarer prosjektleder og førsteamanuensis ved UiOs Biologisk stasjon Drøbak, Hans Erik Karlsen.

Både gulrød og blå brennmanet med en diameter på inntil 30 cm er vanlige å se langs den norske kysten utover sommeren.

Selv om de ikke er klassifisert som farlige, kan det være en dramatisk opplevelse å bli brent.

— Det er klart at det svir gruelig en stund og smerten kan henge i lenge, sier Karlsen.

Sprit og urin

Vanlige symptomer etter å ha vært i nærkontakt med brennmanetene er umiddelbar, brennende smerte og senere kløe og irritasjon.

I tillegg kan man få røde, hovne striper som kan bli blemmer og sår. Også kvalme, muskelsmerter eller sjokk på grunn av allergi er mulige symptomer.

UiO vil først teste effekten solkremen SunCare med brennmanetbeskyttelse, og så teste ulike behandlinger av skadene.

— Det finnes en god del kjerringråd for smertelindring, alt fra å helle på sprit til urin på brennstedet, og da kan det være greit å vite at ferskvann er like godt som noe annet, sier han.

Advarer mot eddik

De skal også teste behandlinger med varmtvann, varmluft, ispose og Xylocain, som er et reseptfritt legemiddel. Noen kjerringråd er allerede avslørt.

— På internett er det mange som blir rådet til å ta eddik på. Det skal man ikke bruke i det hele tatt da det utløser alt som er, sier Karlsen.

— Det viktigste er å få vekk tentakler og ikke gni dem inn i huden. Men det beste trikset er å passe på seg selv. Og holde øynene åpne.

Resultatene vil bli klare i løpet av helgen.

Har du noen gode kjerringråd? Diskuter i kommentarfeltet.

STORE: Brennmaneter langs norskekysten kan ha en diameter opp mot 30 centimeter. I arktiske strøk kan de bli godt over en meter. ARKIVFOTO
TESTER: Slik blir testene utført. Det markeres et område på armen hvor man plasserer tentakler i ett minutt. Den ene armen er påført solkrem med brennmanetbeskyttelse.
UiO
FRYKTES: De lange tentaklene til brennmaneten fryktes av mange om sommeren. 30 testpersonen skal i dag finne ut hvordan du kan beskytte deg og hva du gjør om uhellet er ute. ARKIVFOTO