KLAUS JUSTSEN

Saddam Hussein nekter fortsatt å bøye seg for det presset han utsettes for under forhør som pågår døgnet rundt i en amerikansk militærleir et eller annet sted i Irak.

I første omgang har den avsatte diktatoren gjentatt at han ikke spilte noen rolle ved styringen av geriljaaksjonene, som siden regimets fall i april har kostet nesten 300 i invasjonsstyrkene livet.

Bare inspirator?

Alle påstander om at Irak var i besittelse av kjemiske og biologiske eller andre former for forbudte våpen, er også blitt avvist. Informerte kilder opplyser at diktatoren svarer på spørsmål, men at disse svarene ikke er «hjelpsomme».

Forhørerne har i første omgang vært konsentrert omkring en mulig forbindelse med motstandsbevegelsen i håp om å kunne avverge nye blodige geriljaaksjoner.

Det er uklart hvorfor Saddam Hussein benekter kjennskap til innsatsen mot de allierte styrkene, som ifølge eksperter har hans fanatiske tilhengere og medlemmer av Baath partiet som hovedfigurer. I flere budskap sendt via båndopptak, oppfordret diktatoren sine landsmenn til å kaste seg ut i en hellig krig mot de ugudelige.

Det utelukkes imidlertid ikke at den 66 år gamle mannen kun har spilt en rolle som inspirasjonskilde. Han hadde nemlig ikke noe elektronisk utstyr da han ble fanget lørdag kveld, og kommunikasjon via bud har neppe kunnet fungere effektivt.

11 drept

En ny voldsbølge har imidlertid gjort det klart at arrestasjonen sør for Tikrit ikke betyr noen rask løsning på koalisjonsstyrkenes alvorlige problemer. Tre amerikanske soldater ble tirsdag såret da en bombe eksploderte nær Tikrit. Senere deltok flere hundre i en pro-Saddam demonstrasjon.

Sent mandag ble 11 lojale Saddam tilhengere drept i Samarra nord for Bagdad. Ifølge den amerikanske militærledelsen forsøkte de å fange en gruppe soldater i et bakhold.

Etterretningseksperter betegner det som uvanlig at Saddam Hussein allerede er blitt utspurt om så vesentlige ting som Iraks våpenprogram og hans forbindelse til geriljastyrkene.

Amerikanerne frykter nå det kan nå at det kan gå uker eller måneder før fangen forteller noe i håp om at det kan skaffe ham en bedre behandling.

Utenlandske dommere

Porter Goss, som er sjef for etterretningsutvalget i Representantenes hus gjorde det tirsdag klart at alle lovlige midler tas i bruk under forhørene.

— Det er ingen tvil om at forhørene også foregår om natten. Det blir også snudd opp ned på hans omgivelser i håp om at det vil bringe tungen på glid, forklarte den republikanske politikeren.

USA ønsker å forhøre Saddam Hussein om en rekke emner, og bare av den grunn blir en rask rettssak vurdert som utelukket. Den irakiske dommeren Dara Nooraldin forklarte samtidig at en spesiell domstol, som ble etablert i forrige uke, først vil kunne innlede arbeidet sitt om flere måneder.

Dommeren, som spilte en avgjørende rolle ved etableringen av domstolen som skal rettsforfølge det tidligere regimets ledende folk og deres bødler, åpnet samtidig opp for at dommere fra andre land skal kunne delta i saken mot Saddam Hussein.