– I dette øyeblikk avhører en gruppe etterforskere fra riksadvokatens kontor Lugovoj i nærvær av spesialister fra Scotland Yard, meldte det russiske nyhetsbyrået RIA fredag ettermiddag. Byrået viste til kilder som sto etterforskningen nær, men en talskvinne for riksadvokatenes kontor kunne ikke umiddelbart bekrefte meldingen.

Forretningsmannen Lugovoj møtte Litvinenko på et hotell i London 1. november, samme dag som den russiske eks-agenten og Kreml-kritikeren ble syk. Lugovoj blir selv undersøkt for eventuell radioaktivitet på et sykehus i Moskva.

Alvorlig syk

En annen russer som møtte Litvinenko på et London-hotell samme dag, den private sikkerhetsvakten Dmitrij Kovtun, er alvorlig syk av radioaktivitet, bekrefter legekilder overfor nyhetsbyrået Interfax.

– Kovtun har en alvorlig form for strålesyke som skaper reaksjoner i livsviktige organer som lever, nyrer og fordøyelsesorganer, sier den ikke navngitte kilden til Interfax.

Kovtun var torsdag en periode bevisstløs, men gjenvant bevisstheten senere. I alt tre russere møtte Litvinenko på baren Pine Bar i Millennium Hotel i Mayfair-området i London 1. november.

Russland innledet sin egen etterforskning i saken torsdag. De britiske Scotland Yard-etterforskerne har hatt samtaler med Kovtun.

Etterlyser kunder

Prøver av de ansatte i The Pine Bar på Millennium Hotel viser lave verdier av det radioaktive stoffet polonium-210. Av forsiktighetsgrunner ber britiske myndigheter også alle kunder på baren i dagene 31. oktober, 1. og 2. november om å ta kontakt. Det gjelder også utenlandske besøkende.

Norske borgere som har oppholdt seg i baren de nevnte dagene kan ta kontakt med Statens strålevern hverdager mellom 8 og 15.45 på telefon 67 16 25 00, eller legge igjen beskjed i helgen på telefon 67 16 26 00.

Russiske helsemyndigheter tilbyr også tester på to sykehus i Moskva for personer som frykter de har kommet i kontakt med det radioaktive polonium-210.