«16. februar 1942: Ved soloppgang høres barneskrik høres gjennom den kalde morgenluften. I en geriljaleir nær den sovjetiske grensen til Manchuria kommer Kim Jong Il til verden.»

Slik skildres fødselen den kommende tyrannen avNKNews.

I dag ville han ha fylt 71 år.

Markeringer av bursdagene til avdøde Kim Jong Il og hans far, «den evige president» Kim Il Sung, er et fast ritual i Nord-Korea, et ledd i en personkult som savner sidestykke, og som ikke tar slutt, selv ved døden.

Det er kun to måneder siden siste nasjonale minnedag til ære for Kim Jong Il. 16. desember i fjor ble var det nemlig «ettårsjubileum» for hans borgang. Nå ligger han likhet med sin far balsamert i det såkalte Solpalasset i Pyongyang.

Bursdagshilsen fra Syria og Kongo

Selv utenfor Nord-Koreas strengt bevoktede grenser er det folk som minnes Kim Jong Il med en viss varme.

Denoffisielle nord-koreanske propagandakanalen KCNAskriver at hans sønn og sittende diktator Kim Jung Un har mottatt gratulasjoner både fra den syriske presidenten Bashar al-Assad og president Joseph Kabila i Den demokratiske republikken Kongo.

Imeldingen fra Al-Assadheter det at «det syriske folk feirer 16. februar, 71-årsjubileet for Kim Jong Ils fødsel, sammen med Kim Jong Un og det vennlige koreanske folket.»

Det er lite som tyder på at Al-Assad har det syriske folket i ryggen når han sier dette, all den tid landet befinner seg midt i en blodig borgerkrig, men nå er heller ikke Syria kjent som pressefrihetens høyborg. Faktisk plasserer Syria seg på 176.plass på den globale indeksen over ytringsfrihet, hårfint foran nettopp Nord-Korea på 178.plass.

«Denne lykkebringende og historiske dagen feires av folket i Kongo»,heter det i telegrammet fra Joseph Kabila.

Angivelig har Kabila et håp om «at folket og regjeringen i Nord-Korea vil lykkes i å forsvare nasjonens verdighet og selvstendighet, i Kim Jong Ils ånd», skriver KCNA.

Mulig ny atomprøvesprengning

For verden for øvrig er det andre ting ved Nord-Korea som vekker oppmerksomhet og bekymring. For få dager siden gjennomførte Nord-Korea en underjordisk atomprøvesprengning, den tredje i rekken, og den første siden 2009. «En høyst provoserende handling», uttalte USAs president Barack Obama.

Ifølge Reuters er det ting som tyder på at flere atomprøvesprengninger er planlagt, og at Kina – det landet som har best kontakt med regimet i Pyongyang — er varslet om dette.

I tillegg har det vært økt aktivitet ved den gamle rakettoppskytingsbasen Tonghae, også kjent som Musudan-ri, skriver 38 North, en nettside som drives av det amerikanske Korea-instituttet. Tonghae-basen har ikke vært i bruk siden 2009, men nye satellittbilder viser at utskytingsanlegget trolig er i ferd med å bli rustet opp.