30 år etter Røde Khmers grusomheter i Kambodsja får øyenvitnene endelig lov til å vitne mot en av regimets fryktede fengselsledere.

Mam Nay ledet avhørene i fengselet S-21, der mer enn 14.000 menn, kvinner og barn ble torturert og senere brakt bort og tatt av dage under Røde Khmer-regimet fra 1975 til 1979. Onsdag sto han i vitneboksen. Saken mot fengselsleder Kaing Guek Eav, bedre kjent som Duch, minner landet om grusomhetene de helst vil legge bak seg.

Nay innrømmer overfor den FN-støttede domstolen at han selv fryktet Pol Pots regime.

– Da jeg ble flyttet fra jobben som avhørsleder, fryktet jeg at det betydde at ikke Duch lenger stolte på meg, og at han ville finne en eller annen anledning for å arrestere meg, sa Nay onsdag.

Men avhørslederen viser ingen anger for det som skjedde bak fengselsmurene.

– Det eneste jeg beklager er at vårt land ble invadert, fortalte han retten.

1,7 millioner døde

Rundt 1,7 millioner mennesker ble drept under Røde Khmer-regimet, før Vietnam invaderte landet i 1979.

Nay har fått rettslig immunitet mot at han vitner i den pågående saken mot en av Pol Pots mest beryktede fengselsleder.

Duch står anklaget for krigsforbrytel-ser, forbrytelser mot menneskeheten, tortur og drap. Han er den eneste som har erkjent sin deltakelse i Røde Khmer-regimets grusomme handlinger, og kan bli dømt til fengsel på livstid.

Tortur

Nay benektet i avhørene denne uken at han selv torturerte fanger. Og han fremholder at ingen av de fengslede var uskyldige.

– Det var en grunn til at de ble arres-tert. Hvor alvorlig eller ubetydelig vet jeg ikke, fremholdt Nay.

Men i løpet av rettssaken har vitner fortalt om grov tortur mot uskyldige fanger. En mann som overlevde fengselsoppholdet, har forklart retten hvordan minnene og de redselsfylte ropene fra fengselet forfølger ham.

– Da vi hørte ropene ble vi sjokkerte og redde. Vi tenkte at en dag ville de gjøre det samme mot oss, fortalte Van Nath, som overlevde fordi fengselslederen skal ha satt pris på hans maleferdigheter.

– De benyttet vanntortur, vi måtte stå oppreist i fullpakkede rom med 50 andre fanger, og vi fikk nesten ingenting å spise. Forholdene var umenneskelige, sa Nath, da han tidligere i rettssaken tok plass i vitneboksen.

I 30 år har han ventet på en mulighet til å vitne mot fengselsledelsen.

– Drepte egen far

Nam Mon, en kvinne som skal ha jobbet som lege ved fengselet, har fortalt at broren hennes, som var vakt, ble tvunget til å drepe sin egen far.

– Min bror Nuon drepte far, deretter ble han selv henrettet. De anklaget ham for å ha nølt med å gjennomføre drapet, sa Mon.

Kvinnen som mistet store deler av sin familie under Pol Pots styre, er det første vitne som knytter drapene i fengselet S-21 direkte til fengselslederen.

– Utenfor fengselsporten ble mine to onkler bedt om å knele, og de ble slått til døde. Jeg så Duch slå dem med en metallstang på rundt en halv meter, har hun forklart.

Innrømmer skyld

Duch har påtatt seg ansvar og sagt seg skyldig i store deler av anklagen mot ham.

– Når det kom barn til senteret, ga jeg ordre om at de skulle drepes, for vi var redde for at disse barna skulle ta hevn senere, sa Duch da han selv inntok rettssalen.

– Jeg måtte gjennomføre kommunistpartiets politikk, forklarte den tidligere sjefen for S-21 i retten.

CHOR SOKUNTHEA