ROY HILMAR SVENDSEN ANNE MYKLEBUST ODLAND

Reisebyråene begynner allerede å merke konsekvensene av en krig i Irak.

— Vi har hatt langt flere avbestillinger og ombookinger enn normalt. Det er åpenbart at folk er avventende, forteller administrerende direktør Jørn Kristiansen i Ticket Norge AS til BT.

Hvis du har is i magen og god livsforsikring, kan du derfor gjøre et kupp. Charterturer til Tyrkia og Egypt er mest utsatt, og der ligger den beste muligheten til å få seg en råbillig drømmeferie. Disse stedene regnes fra før som billige feriemål. Nå synker prisene nærmest dag for dag. I går kunne for eksempel Ticket Norge tilby reise til Sharm El Sheik i Egypt på uspesifisert hotell for kun kr. 1898 per person.

Administrerende direktør Christian Grønli i Vings forteller at selskapet ikke har planer om å sette ned prisene.

— Vi har valgt å avvente situasjonen. Men til syvende og sist er det jo markedet som avgjør. Hvis krigen blir langvarig, og folk ikke vil til Tyrkia, så får vi vurdere om vi skal selge turer dit i det hele tatt, sier Grønli.

Krigen i Irak har derimot lite å si for de veldig reisevante. Bennett BTIs kunder består hovedsakelig av forretningsreisende som flyr i Nord-Europa, og svært få av dem har endret sine reiseplaner.

Selv om England er tungt inne i Irak-konflikten, har verken Fjord Line eller SAS fått inn påfallende mange avbestillinger på sine ruter dit.

— Skulle etterspørselen synke dramatisk under en krig, vil vi nok vurderer å dra ned trafikken. Men foreløpig har vi ikke merket noe, sier informasjonskonsulent Trine Løberg i SAS.

Også turistnæringen i Norge merker Irak-krisen. Stalheim Hotel, som har 25 prosent amerikanske gjester i løpet av et år, har mottatt flere avbestillinger allerede.

Kvikne Hotell i Balestrand har også fått flere avbestillinger i år enn tidligere. Av 55 grupper har 19 avlyst turen, i motsetning til ti i fjor.

Hotell Fleischer på Voss regner derimot ikke med å merke noe til krisen.