Tvinger australske myndigheter "Tampa" ut i internasjonalt farvann, kommer rederiet til å anmelde dem for piratvirksomhet, sier talsmann for Wilh. Wilhelmsen Per Rønnevig til ABC radio.

Rønnevig avviser også den australske statsministeren John Howards påstander om at kapteinen på skipet brøt internasjonalt regelverk da han seilte inn i australsk farvann uten å ha fått tillatelse til dette.

— Det var en nødssituasjon. 48 timer etter at han ba om medisinsk hjelp hadde ingenting skjedd. Da situasjonen forverret seg, hadde kapteinen ikke noe annet valg enn å seile inn mot land, sier Rønnevig.

Kapteinen på "Tampa", Arne Rinnan, nekter å gi opp kontrollen av skipet til spesialstyrker fra det australske militæret, sier statsminister John Howard til ABC radio.

— Kapteinen har nektet å flytte skipet ut i internasjonalt farvann, og regjeringen vurderer nå løpende hva som skal skje videre, sier statsminister Howard.

Han har i morgentimene snakket med statsminister Jens Stoltenberg, uten at landene er kommet til noen form for enighet. Samtalene fant sted etter at Australia hadde bestemt seg for å borde skipet.

"Tampa" ligger nå like utenfor havnen i Christmas Island, i australsk farvann. Situasjonen betegnes av australske medier som svært spent og farlig. Havnen på Christmas Island er nå evakuert for fritidsbåter som er blitt bedt om å forlate øyen.

Striden om "Tampa" tilspisser seg. Samtidig som Australias ambassadør onsdag kom til Norge for å drøfte flyktningsaken med norske myndigheter, truet rederiet med å anmelde Australia for piratvirksomhet.
Foto: Reuters