— Mange av disse ansatte var i stor fare for å bli tatt av opprørere i Afghanistan, både fordi de var svært synlige og på grunn av den farlige karakteren deres arbeidsforhold hadde, sier forsvarsminister David Johnston.

Afghaneren Faizullah Muradi (22), tolken som jobbet for det norske forsvaret i Afghanistan, ble tvangsutsendt fra Norge tirsdag. Statsminister Erna Solberg (H) beordret onsdag Justis- og beredskapsdepartementet til å gå inn i Muradis sak.

Etter det NTB erfarer vil Utlendingsdirektoratet (UDI) bli instruert om å realitetsbehandle Muradis asylsøknad.

Ble ønsket velkommen

De om lag 500 afghanerne og deres familier flyttet til Australia i 2013 og tidlig i 2014, opplyser australske myndigheter. De lever nå vanlige liv i landet.

— Mange har allerede begynt å arbeide eller studere, og barna deres går på skole, sier sosialomsorgsminister Kevin Andrews til ABC News.

— Denne politikken viser at Australia etterlever vår moralske forpliktelse overfor dem som har gjort en uvurderlig innsats for Australias bidrag i Afghanistan, sier innvandringsminister Scott Morrison.

I uttalelsen fra forsvarsdepartementet understrekes det at representanter fra myndighetene har besøkt afghanerne og ønsket dem velkommen til landet.

— Nå er det viktig at de som har kommet til Australia gjennom dette programmet får lov til å gå videre med livene sine, med sine familier, som nye innbyggere i Australia og i framtiden som statsborgere, heter det.

Vil vurdere flere søknader

Departementet legger til at det fortsatt vil vurdere søknader fra tidligere ansatte hjelpere i tiden framover.

De siste australske soldatene forlot Afghanistan i desember, noe som markerte slutten på den lengste krigen landet har vært i. Australia bidro allerede fra starten av krigen i 2001.

40 afghanske soldater mistet livet i Afghanistan. Landet vil fortsatt bidra i treningsarbeidet og støtte de afghanske sikkerhetsstyrkene.