I alt ble 23 sørkoreanske hjelpearbeidere kidnappet 19. juli, rett etter at de kom til Afghanistan. Tidligere er to av gislene drept og to satt fri. Onsdag så gisselkrisen ut til å være løst da de første gruppene med gisler fikk friheten tilbake.

Taliban lovet tirsdag at alle de gjenværende gislene skal settes fri i løpet av de nærmeste dagene. Siden gislene sitter fanget på ulike steder, kommer de ikke til å bli frigitt samtidig.

Gislene ble overlatt til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

– Vi kan bekrefte at vi har fått utlevert tre kvinnelige gisler, sier Craig Müller fra ICRC onsdag.

– De tre kvinnene er i god behold, opplyste en stammeleder som brakte kvinnene til representantene for Røde Kors i provinsen Ghazni.

Stammelederen har fungert som mellommann i meklingen mellom Taliban og sørkoreanske myndigheter.

Bare timer senere lot Taliban ytterligere fem gisler få slippe fri.

Kritikk

Sør-Korea har fått kritikk for å bryte internasjonale prinsipper og praksis ved å inngå direkte forhandlinger med gisseltakerne, men sørkoreanske myndigheter forsvarte onsdag sin håndtering av gisselsituasjonen. De hevder at de ikke har gått med på større innrømmelser overfor gisseltakerne.

– Jeg tror ikke vi har avveket i særlig grad fra internasjonale prinsipper og praksis, uttalte talsmann for myndighetene, Cheon Ho-sun.

Han sa videre at regjeringen hadde forsøkt å holde fast ved internasjonale prinsipper samtidig som den la størst vekt på gislenes sikkerhet. Cheon sa også at regjeringen er villig til å gi nødvendig informasjon hvis det internasjonale samfunnet skulle ønske det.

Det eneste Sør-Korea skal ha gjort, er å stå fast ved sin eksisterende plan om å trekke tilbake sine styrker fra Afghanistan ved utgangen av året, og love å forhindre at kristne grupper driver misjonsvirksomhet i den muslimske nasjonen.

De sørkoreanske gislene var alle knyttet til kristne organisasjoner.

Holder seg borte?

Choi Han-woo, lederen for det asiatiske kultur og utviklingsinstituttet (IACD) sa at Taliban hadde krevd opphør i alle evangeliske aktiviteter, selv om sørkoreanske organisasjoner ikke hadde gjort annet enn å drive humanitær hjelp.

– Taliban framsatte dette kravet for å rettferdiggjøre kidnappingen som har utløst kritikk innad og utenfor Afghanistan, hevdet Choi.

Det kristne rådet i Korea, en sammenslutning av 62 konservative protestantiske ordner, har uttalt at det er svært lei seg for å ha brakt bekymring til det sørkoreanske folket.

– Vi har trukket lærdom av denne hendelsen, og vi lover at vi vil være forsiktige med å drive evangelisk virksomhet i krigsområder, het det i uttalelsen.

Det koreanske, nasjonale kirkerådet, en paraplyorganisasjon for progressive protestantiske kirker, går lenger og sier det vil respektere avtalen om å holde seg borte fra Afghanistan. (©NTB)

REUTERS
REUTERS