Det letes fortsatt etter de øvrige seks savnede, ifølge Sky News. Tidligere ble det meldt at ti omkomne var funnet, men antallet er nå justert ned.

Oljearbeidere på vei til og fra jobb i helikopter, har vært rammet av flere ulykker det siste halvåret. Onsdagens ulykke er den mest alvorlige på lang tid. Av de 16 som var om bord, var åtte bekreftet døde ved 20-tiden, melder britiske medier.

— Åtte personer er funnet døde. Åtte andre er fortsatt savnet, opplyser politiet i Grampian.

Værforholdene i området skal ikke ha vært spesielt dårlige da ulykken skjedde.

Helikopteret var på vei fra en oljeplattform på britisk sokkel, da det styrtet 56 kilometer nordøst for kysten av Skottland like før klokken 15. Helikopteret hadde 14 personer om bord, samt et mannskap på to.

— Mine tanker går til slektningene til de som har mistet livet i denne ulykken. Det er i tider som disse at vi husker risikoen og faren mennesker møter når de jobber for å møte våre energikrav, sier Storbritannias statsminister Gordon Brown til Sky News.

Norsk overvåking

Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) var ikke direkte involvert i leteaksjonen, men holdt et våkent øye med operasjonen.

— Vi overvåker hendelsen siden den er relevant for sokkelberedskapen. Vi holder et ekstra øye med den. Den skotske kystvakten leder og koordinerer arbeidet, men vi utveksler litt informasjon, sa Hans Christensen ved HRS til NTB.

Det britiske forsvaret sendte to helikoptre til stedet. Flere skip deltok også i leteaksjonen. Blant skipene, var det norske forsyningsskipet Normand Aurora.

Tilfeldigvis i området

— Vårt skip var tilfeldigvis i området der ulykken skjedde. Det er nå fullt opptatt med å søke i sjøen, sa administrerende direktør Lars Peder Solstad i Solstad Offshore til VG Nett.

— Normand Aurora har satt sin hurtigbåt i vannet og leter etter overlevende, opplyste den skotske kystvakten til Sky News.

Talspersoner for selskapene ConocoPhillips og Statoil sier til Dagbladet.no at de ikke har fått rapporter om at nordmenn som jobber for dem skal være om bord.

— Plattformen ligger på britisk sokkel. Så vidt meg bekjent jobber det ikke nordmenn der, sier Olav Fjellså i BP Norge.

Helikopteret er av typen Super Puma. Oljeselskapet BP stanset bruken av en annen Super Puma-modell da et helikopter av denne typen gikk ned i Nordsjøen med 18 personer om bord. Alle overlevde ulykken 18. februar.

SUPPLYBÅT: «Normand Aurora» fra Solstad Shipping deltar i redningsaksjonen utenfor Skottland.
Solstad Shipping