Åtte personer ble drept og sju såret i gisselaksjonen, opplyser filippinsk Røde Kors. Filippinenes president Benigno Aquino bekrefter drapstallet og sier utfallet er en tragedie.

— Sammen med resten av det filippinske folk vil jeg sende våre kondolanser til ofrenes familier, sier Aquino.

Hongkongs leder Donald Tsang er på sin side nedslått over Filippinenes håndtering av gisselsituasjonen mandag.

— Måten den ble håndtert på, og spesielt utfallet, synes jeg er skuffende.

Det var i alt 25 personer om bord i bussen som ble kapret, blant dem 22 turister fra Hongkong.

Truet

Sjokkerte filippinere kunne sammen med TV-seere over hele verden følge dramaet på direktesendt TV og radio. Fjernsynsbildene viste hvordan politiet til slutt stormet mot bussen, knuste vinduene og prøvde å ta seg inn i kjøretøyet ved hjelp av slegger.

Etter intenst arbeid med å få opp dørene lød det igjen skuddsalver inne fra bussen, men politiet klarte til slutt å storme bussen.

Kapreren, en tidligere politimann, truet med å drepe alle gislene etter å ha fortalt i et direktesendt radiointervju at han hadde skutt to av dem.

— Jeg kan se flere elitestyrker komme, de er over alt. Jeg vet at de vil drepe meg. Jeg sier til dem nå at de må dra fordi jeg hvert øyeblikk kan gjøre det samme her, sa kapreren.

Automatvåpen

Bussen sto parkert ved en park i sentrum av Manila da mannen væpnet med et M-16 automatgevær kom på og tok kontroll over bussen. Det var både barn og voksne blant gislene.

Politiet startet forhandlinger og fikk etter hvert mannen til å samarbeide. Ni av gislene, deriblant to filippinere, ble løslatt.

Ifølge TV-kanalen CNN klarte dessuten sjåføren å komme seg ut av bussen og i sikkerhet, og han fortalte at gisseltakeren hadde åpnet ild mot passasjerene.

Etter at sjåføren rømte, var det bare gisler fra Hongkong igjen.

Sparket

Bruk av makt er en siste utvei for politiet, understreket talsperson Erwin Margarejo, men politiet valgte til slutt å aksjonere mot kapreren som noen timer ut i dramaet klistret opp en lapp i vinduet der han advarte om at «noe stort» kom til å skje.

Ifølge politisjefen i Manila, Leocadio Santiago, er mannen en politimann som ble sparket etter å ha blitt anklagd for tyveri, utpressing og narkotikaforbrytelser. Han krevde å få jobben tilbake.

I 2007 utspilte et lignende drama seg i den filippinske hovedstaden da en mann væpnet med en granat tok 30 barn som gisler på en buss. Barna ble sluppet fri etter rundt ti timer og forhandlinger med politiet.