FLEMMING ROSE

De drømte om det perfekte samfunn, menneskelig lykke og moralske reformer, og mente at det kunne la seg gjennomføre ved hjelp av poesi og en kombinasjon av den antikke filosofen Pytagoras og den sovjetiske stats grunnlegger Vladimir Lenin sine ideer.

Men for en uke siden ble det satt en stopper for disse utopiske lengslene, da en domstol i Moskva ga to 28-årige kvinner fengselsstraff på 8 og 6 år for å ha rist tenåringer på baken mens de var under deres oppsyn og for ulovlig våpenbesittelse.

Politiet kaller dommene en seier i kampen mot den voksende ekstremismen i det russiske samfunnet, mens menneskerettighetsaktivister betegner de lange straffene som justismord og stempler saken som et primitivt forsøk på å tilfredsstille president Vladimir Putins krav om å slå ned på nazistiske, rasistiske og andre ekstremistiske grupper etter en rekke drap og grove overfall på afrikanere, asiater og folk fra Kaukasus eller Sentral— Asia.

Frikommune

Kvinnene, Irina Dergusova og Tatjana Lomakina var medlemmer av en selvoppnevnt kommune og eller fristad, Portos, som står for «Den poetiske forening for utvikling av en teori for folkelig lykke». Gruppen, som ble dannet i 1993 holdt til i en landsby sør for Moskva.

Portos hadde innrettet seg i campingvogner og brakker, og tok til seg unge med atferdsvansker etter avtale med foreldrene, sørget for skolegang og påtok seg ansvar for barnas oppdragelse.

Alkohol, røyking og banning var forbudt i leiren, og de unge skulle hver dag skrive et dikt. Innbyggerne passet høns og kveg, pakket sukker og mel for salg. Portos hadde egne gårdsbruk i flere regioner i Russland og Ukraina. I 1996 støttet Portos Mikhail Gorbatsjov ved presidentvalget og samlet underskrifter til ham. Kommunen hadde et fond, som hjalp pensjonister ved å bringe mat ekstra billig eller gratis hjem til dem.

Fem hovne rumper

Politiet stormet kommunen i desember 2000. Der fant de fire jaktgevær og gasspistoler som noen av gruppens medlemmer hadde bæretillatelse for. De konfiskerte våpnene var utgangspunktet for en tiltale for deltakelse i «illegale, væpnede bander», samme paragrafen som krigførende opprørere i Tsjetsjenia dømmes for.

Under ransakingen fant politiet også tre gutter og to jenter med røde og hovne rumper. Bildene ble vist på TV-stasjonen NTV forleden. Under rettssaken trakk alle barna vitneutsagnene mot de to kvinnene tilbake. De forklarte at ingen av kvinnene hadde deltatt i avstraffelsen, mens barna derimot hadde slått hverandre. Et annet medlem av gruppen forklarte under rettssaken at 10 slag med et rep over baken var den avtalte straffen for å røyke, drikke eller banne på kommunens område.

«Vi ga dem valget mellom å bli ekskludert fra kommunen eller å bli slått. De fleste foretrakk det sistnevnte» sa Svetlana Ivanskaja.

Rasevold

Parlamentet har nettopp vedtatt en ny lov om bekjempelse av ekstremisme. Det skjedde etter at en lang rekke ambassader i fjor reiste spørsmål om rasevold i Moskva og andre russiske byer. Mange studenter fra Afrika er redde for å forlate studentbyer og universitetet hvor de bor og studerer, og flere utdannelsesinstitusjoner har måttet leie inn private vakter fordi politiet ikke tar problemet alvorlig.

Skinhead-grupper har flere ganger gått amok og ødelagt markeder hvor de handlende stammer fra Kaukasus eller Sentral-Asia. Det hittil mest oppsiktsvekkende tilfellet fant sted under VM i fotball, da Moskva sentrum ble lagt i ruiner og satt i flammer.

JYLLANDSPOSTEN/BERGENS TIDENDE