Den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-il åpner for å gjenoppta sekslandssamtalene om landets atomvåpenprogram.

En forutsetning er imidlertid at Nord-Korea først får forhandle på tomannshånd med USA.

— Det fiendtlige forholdet mellom Nord-Korea og USA bør endres til fredelige bånd gjennom de tosidige samtalene, sa Kim ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA da han mandag møtte Kinas statsminister Wen Jiabao.

Diktatoren la til at en fortsettelse av sekslandssamtalene avhenger av utfallet av samtalene med USA.

USA er rede En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet uttaler at USA er rede til å ha tosidig kontakt med Nord-Korea «innenfor rammene av sekslandssamtalene». Målet må være at nordkoreanerne gir avkall på alle atomvåpnene sine, understreker talsmann Ian Kelly.

I tillegg til Nord-Korea, USA og Kina har også Sør-Korea, Japan og Russland tidligere deltatt i de såkalte sekslandssamtalene. Siktemålet har vært en avslutning av det nordkoreanske atomvåpenprogrammet i bytte mot store mengder økonomisk støtte og normalisering av forholdet mellom Pyongyang og resten av verden.

Nord-Korea forlot imidlertid forhandlingsforumet i april, etter at FN fordømte landets beslutning om å teste en langdistanserakett. Måneden etter gjennomførte nordkoreanerne en atomprøvesprengning, et trekk som ble møtt med nye og strengere FN-sanksjoner.

Vennskapsbesøk På grunn av de historisk tette båndene til Kina har kinesisk diplomati vært regnet som en mulighet til å få nordkoreanerne tilbake til forhandlingsbordet.

Offisielt er den kinesiske statsministeren Wen Jiabaos tre dager lange reise i Nord-Korea beskrevet som et vennskapsbesøk som markerer det 60 år lange diplomatiske samarbeidet mellom de to landene.

De nordkoreanske statlige mediene rapporterte også søndag at Kim Jong-il hadde vært imøtekommende med tanke på nye atomsamtaler da han diskuterte saken med Wen Jiabao.