Men forhandlingene er «i rute», sier USAs sjefutsending Christopher Hill.

Hills kinesiske kollega Wu Dawei sa torsdag at forhandlerne tar pause mens de venter på at striden om nordkoreanske penger på en sperret konto i Macao skal bli løst. Denne striden har de siste dagene overskygget drøftinger av kjernefysiske spørsmål.

Samtalene i Beijing fortsatte tidligere torsdag uventet inn i en fjerde dag. Men Nord-Korea truet med utmarsj, og en av deres delegater hadde ifølge ubekreftede rykter allerede reist fra den kinesiske hovedstaden mens en annen var i ferd med å pakke kofferten.

«Kina drar lasset»

– Nå må vi ikke kaste bort mer tid, men raskt komme oss videre til drøfting av de virkelige stridsspørsmålene. Nå er det Kina som drar lasset, og vi må utnytte resultatene av deres arbeid, sa Japans sjefutsending Kenichiro Sasae.

Samtalerunden i Beijing, der USA, Russland og Sør-Korea deltar sammen med Nord-Korea, Japan og Kina, skulle egentlig vært avsluttet etter to dager. Sent onsdag kveld ba imidlertid kineserne om at delegasjonene fra de andre landene måtte bli værende.

Kineserne forsikret om at alt ble gjort for å få pengene på Macao-kontoen overført til Nord-Korea så raskt som mulig. USAs sjefutsending Christopher Hill sa at han mener dette er et underordnet spørsmål, som ikke burde fått overskygge samtalene i Beijing.

Enige om pause

– Partene er enige om å ta pause, og vil gjenoppta samtalene så snart det overhodet er mulig. Først og fremst gjelder det å bli enige om hvordan den neste runden skal legges opp, het det i en kinesisk erklæring torsdag.

I februar i år ble partene i sekslandsforhandlingene enige om at Nord-Korea skal motta energi og økonomisk bistand, og at landets forbindelser med USA og Japan skal moderniseres. Til gjengjeld skal nordkoreanerne begynne å ruste ned militært.

Blant annet må de stanse all kjernefysisk virksomhet og kvitte seg med utstyret som har vært brukt i denne virksomheten. Nord-Korea sjokkerte hele verden da landet prøvesprengte en atomladning i oktober i fjor.

AVBRUTT: Forhandlingene om Nord-Koreas atomprogram er «i rute», sier USAs sjefutsending Christopher Hill.
CLARO CORTES IV