Det er allerede bekreftet at minst 22 personer er påført stråleskader, og det er beregnet at antall rammede kan øke til 190, opplyser en japansk tjenestemann. De 190 befant seg innenfor en 10 kilometer radius av de to atomkraftverkene i Fukushima.

Strålingsnivået utenfor ett av de to kraftverkene oversteg søndag de lovlig tillatte grensene, opplyser kraftselskapet TEPCO. Ifølge Japans regjering kan nedsmelting ha forekommet ved to av kraftverkets atomreaktorer.

Japanske myndigheter sier søndag at det er fare for eksplosjon også ved reaktor nummer 3 i Fukushima Daiichi-kraftverket. Myndighetene legger imidlertid til at reaktoren vil kunne tåle en eksplosjon, slik reaktor nummer 1 gjorde dagen før.

140.000 berørte Strålingsnivået utenfor ett av de to atomkraftverkene i Fukushima oversteg søndag de lovlig tillate grensene, opplyser kraftselskapet TEPCO. Ifølge Japans regjering kan nedsmelting ha forekommet ved to av kraftverkets atomreaktorer.

Atomkraftverket ble lørdag rammet av en kraftig eksplosjon, men eksplosjonen skal ikke ha skadet noen av reaktorene.

For å beskytte befolkningen mot radioaktiv stråling er det igangsatt evakuering i en radius på 20 kilometer rundt kraftverket og 10 kilometer rundt et annet atomkraftverk i Fukushima.

Om lag 140.000 mennesker er berørt av evakueringen, ifølge Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA).

Radioaktive utslipp I atomreaktorer nummer tre i Fukushima 1-kraftverket var brenselstavene i en periode 3 meter over vann som følge av fordampning, opplyser TEPCO ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Dette kan ha forårsaket en nedsmelting. En lignende situasjon oppsto lørdag i reaktor nummer én.

Det er gjennomført kontrollerte utslipp av radioaktiv damp fra reaktor én for å holde trykket i reaktoren under kontroll, og TEPCO hadde søndag planer om å gjøre det samme i reaktor tre. Det er også sluppet ut radioaktiv damp fra en av reaktorene ved det andre atomkraftverket i Fukushima.

Problemene ved de to atomkraftverkene skyldes at kjølesystemene brøt sammen da området ble rammet av det voldsomme jordskjelvet fredag.

Reaktor 1 og 3 Atomreaktorene ble automatisk stanset som følge av jordskjelvet, men mangelen på kjøling innebærer at det likevel er fare for nedsmelting.

Ifølge regjeringens pressetalsmann Yukio Edano er det «stor mulighet» for at nedsmelting kan ha forekommet i reaktor én.

— Når det gjelder reaktor nummer tre, tar vi utgangspunkt i at det er mulighet for at det kan ha forekommet der også, sier han.

— Tegn på desperasjon

Japans ambassadør til USA, Ichiro Fujisaki, sier til nyhetskanalen CNN at en av brenselstavene i atomreaktoren delvis er nedsmeltet. Men det er noe helt annet enn en full reaktornedsmelting, understreker ambassadøren.

Ifølge atomekspert Robert Alvarez ved Institute for Policy Studies i USA er det et tegn på «ren desperasjon» når japanerne nå fyller de overopphetede atomreaktorene med sjøvann for å holde temperaturen nede.

— Situasjonen er blitt så desperat at de tilsynelatende ikke har kapasitet til å levere ferskvann eller rent vann til å kjøle ned reaktoren og stabilisere den, og nå, i ren desperasjon, må de ty til sjøvann, sier Alvarez.

Om det ikke lykkes å kjøle ned reaktorene ved hjelp av sjøvann, vil neste skritt bli en «Tsjernobyl-lignende» situasjon hvor man tar i bruk sand og sement, tror atomekspert Peter Bradford.

— Dette er åpenbart et betydelig tilbakeslag for den såkalte atomrenessansen, sier han.

Kritikk mot regjeringen Japans statsminister Naoto Kan og hans regjering får kritikk i japansk presse for innsatsen ved det jordskjelvrammede atomkraftverket i Fukushima.

«Det er grunn til å sette spørsmålstegn ved måten regjeringen har gitt informasjon på», skriver avisen Yomiuri Shimbun i sin leder.

Da atomkraftverket ble rammet av en eksplosjon lørdag, tok det hele fem timer før regjeringen forsikret om at ingen nedsmelting var på gang i reaktoren, påpeker avisen, som fastslår at mangelen på informasjon har skapt unødvendig usikkerhet i lokalbefolkningen.

Avisa Asahi Shimbun kritiserer Naoto Kans regjering for ubesluttsomhet i evakuering rundt atomkraftverket.

«Det er vanskelig, men regjeringen må ta ansvar for befolkningens sikkerhet ved å ta hensyn til verst mulige utfall», skriver avisen.

Avisa Mainichi Shumbun mener på sin side at kraftselskapet TEPCOs innsats har vært for svak.