Offisielt er det ingen atomvåpen i Midtøsten. Offisielt har ingen heller planer om å skaffe seg slike våpen. Men sannheten er en annen. Mye tyder på at det pågår et regionalt atomkappløp. I løpet av 10-20 år kan det være flere atommakter i et av verdens mest urolige hjørner.

Forsnakkelse

Israel har hatt atomvåpen side 1970-årene. Uavhengige eksperter mener israelerne har minst 100 atomstridshoder. Dette har landets politiske ledelse aldri villet bekrefte eller benekte. Men i et intervju med tysk tv sist mandag kom statsminister Ehud Olmert med en forsnakkelse. Av mange tolket som en innrømmelse.

— Vi har aldri truet noe land med utryddelse. Iran truer åpent og offentlig med å viske Israel bort fra kartet. Kan man si at dette er på samme planet når de har en målsetting om å skaffe seg atomvåpen, slik som Frankrike, Amerika, Russland og Israel, sa Olmert.

Olmerts kommentar førte til politisk storm hjemme i Israel. Den høyreorienterte politikeren Yuval Steinitz krever at Olmert går av, mens den venstreorienterte Yossi Beilin sa at kommentaren bare styrker tvilen om Olmerts evne til å fortsette som statsminister. Olmerts talskvinne Miri Eisin sa at Olmert ikke mente å nevne Israel blant atommaktene. Standardfrasen er at Israel ikke skal bli det første landet som introduserer atomvåpen i Midtøsten.

Ingen tvil

Derimot er det ingen tvil om at Iran har et storstilt atomprogram. Regjeringen hevder programmet kun har fredelige og energimessige formål. Men de fleste tror at det egentlige målet er atomvåpen.

Egypt stanset på sin side sitt atomprogram for 20 år siden. Men i september i år ble programmet relansert av Gamal Mubarak, president Hosni Mubaraks sønn og mulige arvtaker. Utspillet kom samtidig med verdenssamfunnets kritikk av Irans atomprogram. Og søndag meddelte de seks statssjefene fra Gulf Cooperation Council, med Saudi-Arabia i spissen, at de ville finne frem til et «felles program innenfor atomenergi til fredelige formål».

Militære muskler

Men skreller man bort retorikken ser man at disse landene også ønsker å vise militære muskler. Ikke fordi man planlegger å ta i bruk atomvåpen. Det er heller snakk om å gardere seg.

For Iran vil atomvåpenstatus være en garanti mot amerikanske angrep. Dessuten vil det gi landet økt innflytelse i regionen. I første omgang overfor stater som Saudi-Arabia, Bahrain, Kuwait, Qatar, Oman og de Forenede Arabiske Emirater.

Egypt, Saudi-Arabia og de små Golfstatene frykter på sin side iransk og shiamuslimsk innflytelse i Midtøsten. Når disse landene nå har spilt ut sine atomkort, kan det også ses som et forsøk på å legge press på USA og FNs sikkerhetsråd. Hvis Iran skrinlegger sitt atomprogram eller godtar internasjonal kontroll, vil Egypt og Saudi-Arabia etter alt å dømme droppe sine atomplaner. Men kommer Sikkerhetsrådet bare opp med milde sanksjoner, vil flere arabiske land gå i gang med sine atomprogram.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

RONEN ZVULUN