Isbryteren gikk til Murmansk (se kartet) som følge av en radioaktiv lekkasje.

Statens strålevern er kjent med lekkasjen, men mener at det ikke er noen fare for miljøet utenfor skipet.

Forhøyet stråling

Isbryteren «Taimyr» måtte avbryte sitt oppdrag i Arktis som følge av lekkasjen og satte i stedet kurs for Murmansk, nordvest i Russland — ikke langt unna norskegrensen.

Ifølge russiske tjenestemenn ble det påvist forhøyede strålingsnivåer i ventilasjonsanlegget rundt skipets reaktorkjerne. Lekkasjen ble oppdaget mens isbryteren var nær munningen av elven Jenisej i Karahavet om lag 2.000 kilometer øst for norskegrensa.

«Ingen krise»

Skipets eier Rosatomflot beskriver lekkasjen som ubetydelig, men forsikrer om at reaktoren vil bli slått av dersom situasjonen forverrer seg.

— Dette er ingen krisesituasjon. Slike hendelser forekommer, ikke ofte, men de forekommer, sier Andrej Smirnov i Rosatomflot.

- Kan være farlig

Militæranalytiker Pavel Felgenhauer mener på sin side at lekkasjen kan utgjøre en helsefare for skipets mannskap.

— Men disse reaktorene er ikke store nok til å utgjøre noen miljøfare, sier han.

Statens strålevern er enig med den russiske vurderingen av situasjonen.

— Situasjonen virker avklart og ser ut til å være behandlet slik den skal behandles, sier seksjonssjef i Strålevernet, Eldri Holo.

Kjent via media

Strålevernet ble kjent med lekkasjen via mediene, men Holo sier at lekkasjen er så liten at det ikke er varslingspliktig etter internasjonale avtaler.

Arto Uuskallio, salgs- og markedsdirektør i verftet som bygget «Taimyr» - Aker Arctic Technology Inc. - sier til bt.no at han har hørt at hendelsen skal ha skjedd med en annen isbryter enn «Taimyr».

bt.no har foreløpig ikke fått sjekket disse opplysningene.