Det ser nemlig ut til at Norge, og da særlig Sør-Norge, blir det gunstigste stedet å se solformørkelsen.

Den må imidlertid tidlig opp, som god solformørkelse skal se. Allerede klokken 04.43 begynner begivenheten, med maksimal formørkelse cirka en time senere. I Nord-Norge noen minutter senere.

Tidsskriftet Astronomi har gitt ut et spesialhefte i forbindelse med solformørkelsen. Knut Jørgen Røed Ødegaard beskriver hvordan formørkelsen kan bli: «Det vil bli merkbart mørkere, kjøligere, og lyset vil trolig anta en merkelig sølvaktig farge. Fordi formørkelsen skjer tidlig om morgenen, kan den bli spesielt vakker og imponerende».

Den som tror at det er ufarlig å se på solen når den formørkes, tar grundig feil. Ikke på noe tidspunkt av solformørkelsen må man se mot solen med det blotte øye. Spesielle solformørkelsesbriller, med kullsvarte «brilleglass», er det beste. Disse går det an å få tak iblant annet gjennom nettstedet astronomi.no.

Men det er flere godbiter å se fram til for astronomi-interesserte. 7. mai innledes det astronomiske jubelåret med at planeten Merkur passerer foran solskiven. Det er et svært sjeldent fenomen, som sist kunne ses fra Norge i 1973. Siden Merkur er en svært liten planet langt unna, trenger man spesielle instrumenter for å se planetens fem timer lange vandring over solskiven. Igjen: Ikke se på solen med det blotte øye. På nettstedet astronomi.no blir fenomenet sendt live fra steder i landet. Passeringen starter klokken 07.12 og er over klokken 12.31. Og mer til..

Det astronomiske jubelår har mer å by på. 16. mai, 9. november og 4. mai og 28. oktober til neste år inntreffer totale måneformørkelser. Både den 9. november i år og 28. oktober til neste år vil formørkelsene være godt synlige over hele landet.

For den som vet hvor Mars er å finne på himmelhvelvingen, er 27. august i år en dato å merke seg. Da står den røde planeten nærmere enn den har gjort på 73.000 år. 8. juni 2004 inntreffer en annen ekstremt sjelden hendelse. Da passerer planeten Venus foran solskiven, noe den ikke har gjort siden 1882. (NTB)

Onsdag 7. mai passerer Merkur foran solskiven og innleder et astronomisk jubelår. Høydepunktet kommer 31. mai, med den største solformørkelsen i Norge siden 1954,som vist her.
Arkivfoto: SCANPIX