Romkapselen av typen Sojus med de tre astronautene, én fra Russland og to fra USA, landet i ørkenen i Kasakhstan ved 04-tiden søndag morgen norsk tid.

Romkapselen ble funnet av et redningsfly om lag 500 kilometer fra landingsområdet ved den russiske basen Bajkonur.

Leteaksjonen pågikk i flere timer, men de tre astronautene, Ken Bowersox, Donald Pettit, og Nikolaj Budarin fikk via radio fortalt at landingen gikk bra.

De tre har vært på den internasjonale romstasjonen siden november, og skulle etter planen fått avløsning i mars. Men Columbia-tragedien forlenget oppholdet med to måneder.

Syv astronauter omkom i Columbia-ulykken 1. februar. Romfergen eksploderte av en hittil ukjent årsak da den kom inn i jordatmosf æren.

USA utsatte da alle planlagte romferder til granskningen av ulykken er ferdig, og Russland fikk hovedansvaret for å fly opp en ny besetning de 400 kilometerne til ISS, som finansieres av 163 land.

Bowersox, Pettit, og Budarin fikk mandag avløsning av den amerikanske astronauten Edward Lu (39) og den russiske astronauten Jurij Malentsjenko (41).

De to skal bemanne ISS frem til oktober. Oppskytingen av romskipet med Lu og Malentsjenko forrige helg var den første bemannede romferden siden Columbia-ulykken.

(NTB)