En dommer innvilget løslatelse mot kausjon for Lisa Nowak etter at hun ble pågrepet og siktet for drapsforsøk mandag.

43 år gamle Nowak ble pågrepet i Florida etter at hun iført parykk og trenchcoat skal ha forsøkte å bortføre Colleen Shipman i den tro at hun hadde et forhold til William Oefelein, som var pilot på romferja Discoverys siste ferd i verdensrommet i desember.

Nowak var selv passasjer på romferja og besøkte den internasjonale romstasjonen så sent som i juli 2006, og hun var veldig forelsket i Oefelein.

Bleie

Ifølge politiet kjørte Nowak de 1.500 kilometerne fra sitt hjem i Houston til Orlando i Florida iført bleie for på astronautvis å slippe unødvendige pauser underveis.

Iført forkledning skygget hun deretter Colleen Shipman til en parkeringsplass der de to kvinnene støtte sammen.

Da Shipman oppdaget at hun ble forfulgt, kastet hun seg inn i bilen og låste dørene. Nowak forsøkte å ta seg inn og skal også ha sprøytet pepperspray inn i bilen før hun ble frakjørt.

Livsvarig fengsel

Politiet ble tilkalt og så hvordan Nowak forsøkte å kvitte seg med parykken hun hadde hatt på seg, et luftgevær, en stålkølle, en kniv, gummihansker og søppelsekker. På et motell i nærheten fant de også kjærlighetsbrev hun hadde skrevet til Oefelein.

Nå risikerer den sjalu astronauten å bli tiltalt for bortførings— og drapsforsøk og risikerer dermed livsvarig fengsel.

En talsmann for NASA opplyste mandag at hun inntil videre får beholde jobben, men ingenting tyder på at det blir flere turer i verdensrommet med det første.

DAVID CARLSON
NASA
SCOTT AUDETTE