Åsne Seierstads bok ble lansert på det amerikanske markedet i går. Amerikanske lesere vil få en redigert versjon. Den amerikanske forleggeren Little, Brown har blant annet utelatt scenen der bokhandlerens mor blir vasket mens hun er i et tyrkisk bad.

Bildet på omslaget på den norske versjonen viser bokhandlerens sønn. På den amerikanske versjonen er bilde byttet ut med et motiv fra Kabul. Enkelte aktører er også blitt anonymisert ytterligere enn i den norske versjonen.

Åsne Seierstad reiste selv til USA i går for å lansere boken. Amerikanske medier har vist stor interesse, og ifølge Dagens Næringsliv skal forfatteren intervjues blant annet av CNN og Fox News.

Artikkelen i New York Times i går fokuserer på den massive debatten boken har utløst i Norge, blant annet om hvordan vestlige journalister vurderer og karakteriserer kulturelle tradisjoner i den tredje verden.

«Jeg tror det er visse sider ved frihet og menneskeverd som er universelle, og jeg synes fortsatt at jeg har skrevet en veldig ærlig bok», sier Seierstad til New York Times.

«Grovt etisk overtramp»

Bokhandleren, derimot, fastholder at Seierstad har brakt skam over ham og hans familie.

«Jeg ble veldig, veldig sjokkert da jeg leste boken. Hun har tolket en rekke ting feil, både når det gjelder meg, min familie og mitt land. Hun skjønner nok ikke hvor uverdig det er», sier Shah Mohammed Rais til avisen.

Avisen trekker også frem utsagn fra den irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi, som uttalte at Seierstad utga seg for å være en «uskyldig, kvinnelig journalist». New York Times siterer også den svenske suksessforfatteren Jan Guillou, som har anklaget Seierstad for å ha begått et «grovt etisk overtramp».

Kan tjene 10 millioner

Ifølge Økonomisk Rapport vil Seierstad i år trolig tjene mer enn 10 millioner kroner, og ligger dermed an til å bli den best betalte i norsk kultur— og underholdningsverden i 2003.

«Vi synes det er urimelig at den ene parten Seierstad og hennes forleggere kan ligge an til å tjene to, tre-fire millioner dollar, mens vedkommende som har vært opphavet til historien sitter igjen med ingenting", sier bokhandlerens norske advokat, Brynjar Meling, til New York Times.