— Keflavik lufthavn, vår største flyplass, er stengt. Også luftrommet over hele Island er i ferd med å bli stengt nå, opplyser Hjördis Gudmundsdottir ved den islandske luftfartsmyndigheten Isavia søndag formiddag.

— Dette påvirker all trafikk til og fra Island, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Vedtaket vil få konsekvenser for noe av flytrafikken fra Norge.

— Fly som skal vestover, for eksempel til USA, må fly i en annen rute langt nord eller sør for Island, sier Jens Petter Duestad, sjef for kontrollsentralene i Avinor, til NRK.

Aske og damp

Vulkanen Grimsvötn, som ligger under Islands største isbre Vatnajökull, våknet til liv igjen lørdag kveld. En 20 kilometer høy søyle av damp og aske stiger opp fra vulkanen, og er synlig fra mange steder på sagaøya.

De nye kartene Avinor har fått i løpet av natten, viser spredning av aske med høy konsentrasjon fra Island og nordover.

— Det kan bli forsinkelser, men det er avhengig av hvor stor trafikken er. Søndag er normalt en dag med færre reisende enn ellers i uken. Det er svært vanskelig å si hvor mange som vil bli påvirket av ruteendringene, sier Duestad.

Konsekvenser

Islandske geologer tror likevel ikke at vulkanutbruddet vil få like store konsekvenser for den internasjonale flytrafikken som fjorårets utbrudd.

— Det er et kraftig utbrudd, men det blir neppe som i fjor, sier geologen Hjorleifur Sveinbjörnsson ved Islands meteorologiske institutt til BBC.

Islandske luftfartsmyndigheter innførte først flyforbud i en radius på 220 kilometer rundt Grimsvötn, men stengte søndag morgen hele luftrommet.

Utbruddet kommer ikke som noen overraskelse, ettersom geologer har varslet at et utbrudd ville skje i Grimsvötn i løpet av året. Utbrudd i vulkanen er relativt vanlig og skjer gjennomsnittlig hvert femte år.

Myndighetene varslet

Allerede i oktober i fjor varslet direktoratet at store mengder smeltevann strømmet ned fra Vatnajökull, noe som tydet på at et nytt vulkanutbrudd var nært forestående.

Bresjøen Grimsvötn ligger under isdekket, og det er herfra smeltevann strømmet ned. Forrige gang det var utbrudd under Grimsvötn var i 2004, og dette utbruddet førte til at flytrafikken til Island ble forstyrret i en kortere periode.

Geofysiker Pall Einarsson understreker at Grimsvötn er en kraftig vulkan og at utbruddet derfor blir nøye overvåket. Men han minner om at de forrige gangene vulkanen spydde ut stein og aske, så førte det ikke til store skader.

— Utbruddet nå kommer fra samme krater som de tre forrige utbruddene, som alle var små, sier Einarsson til avisen Morgunbladid.