Luftrommet fra Bodø og nordover er allerede stengt for flytrafikk på grunn av aske fra vulkanutbruddet på Island.

— Vi tar alle forholdsregler og stenger derfor luftrommet fra Bodø og nordover, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NTB.

Ånonsen sier at det uvisst hvor lenge luftrommet kommer til å være stengt. Det kan også bli aktuelt å stenge området lenger sør.

— Om vi også skal stenge området sørover fra Bodø tar vi stilling til etter hvert, sier Ånonsen.

Kommer i morgentimene

Satellittbildene viser at vinden vil føre aske inn i luftrommet over de nordlige delene av landet natt til torsdag. Torsdag morgen vil den ha spredd seg langs Vestlandet ned mot Sola.

Meteorologisk institutt overvåker kontinuerlig forholdene i luftrommet.

— Vanligvis gjelder det faren for ising og turbulens. Nå er vi ekstra på vakt for vulkansk aske og har vært i kontakt med flygeledersentralen på Røyken, Gardermoen og med Forsvaret, sier statsmeteorolog Rita Moi ved Meteorologisk institutt til NTB.

Aske fra krateret er registret helt opp i 11 kilometers høyde, og det gjør at aske og røyk sprer seg raskt over store områder.

Avinor følger situasjonen fortløpende og får oppdaterte satellittbilder.

— Vi får informasjon og følger med på satellittbilder, sier pressesjef Sindre Ånonsen, som ikke vil gi noen ytterligere kommentarer om hva utbruddet kan få å si for flytrafikken.

Hundrevis evakuert Det nye vulkanutbruddet ved isbreen Eyjafjallajökull på Island er det andre i området på under en måned. Alle veier inn til området rundt 120 kilometer øst for hovedstaden Reykjavik er stengt etter at smeltevann fra isen skaper akutt flomfare.

— Mellom 700 og 800 mennesker er blitt evakuert fra sine hjem, sa polititalsmannen Baldur Sigurdsson til nyhetsbyrået AFP.

Blant dem som er rammet av Islands vulkanutbrudd er flere medlemmer av styret i Den norske turistforening (DNT) som er på øyen.

Både generalsekretær Kristin Krohn Devold og styreleder Tom Ivar Bern er med i en gruppe som nå befinner seg i Þórsmörk.

Det er også Norges ambassadør på Island, Margit F. Tveiten.

Vi er ikke i fare, men det er en spesiell opplevelse.

Margit Tveiten, Norges ambassadør på Island.

Gruppen på rundt 35 personer befinner seg i Húsadal, men på grunn av fare for flom kan de ikke kjøre ut av området.

Siden vulkanen som har utbrudd er dekket av en isbre, har nå store mengder breis smeltet. Dette skaper oversvømmelser i store områder.

Kommer seg ikke ut - Vi står og ser på den kraftige skyen som kommer opp fra vulkanen. Vi er ikke i fare, men det er en spesiell opplevelse, sier Tveiten til Aftenposten.no.

Hun forteller at gruppen i utgangspunktet skulle kjøre ut av området i dag, men på grunn av flommen venter de nå på å bli evakuert.

De befinner seg nå i en av de 38 hyttene til den islandske turistforeningen.

— Vi blir hentet i løpet av kvelden. Det blir muligens en tur med helikopter, men det blir opp til myndighetene å avgjøre, sier Tveiten.

Med i gruppen er også ledelsen for den islandske turistforeningen, og flere ledere for flere norske turoperatører.

- Fascinerende Generalsekretær Kristin Krohn Devold i DNT opplyser at planen var å reise til Norge torsdag, men at dette nå er usikkert.

— De mørke skyene danner fantastiske formasjoner. Det er fascinerende å se slike krefter i sving - den islandske naturen er spektakulær og vill, sier hun til DNTs hjemmeside.

Ifølge Krohn Devold føler delegasjonen seg trygg.

— Å være sammen om en slik opplevelse gjør at vi får større forståelse for hverandres utfordringer. Islendingene lever med vulkanutbrudd på samme måte som vi i Norge lever med snøskred. Det handler om å lære seg å beherske naturkreftene, sier hun.

Storflom underveis

Det er også meldt om at en storflom er underveis i Þorvaldseyri.

— En stor flom er i utvikling i Þorvaldseyri, sier Olafur Eggertsson som er bonde i området til Morgunblaðið.

Foreløpig er det ikke meldt om skader. Flommen kommer som et resultat av onsdagens vulkanutbrudd, som har ført til evakuering av 800 på Island.

Islandske myndigheter overvåker nå drikkevannet på øya strengt, men det er ikke observert noen endringer foreløpig, hverken i pH-verdi eller annet.

En del av drikkevannet til den lille øygruppen Vestmannaeyar sør for Island kommer fra reservoarer ved Stóru Mörk ikke langt fra isbreen.