Ashcroft ble valgt med 58 mot 42 stemmer. 42 av 50 demokrater stemte imot ham, og meldingen til president George W. Bush var dermed svært tydelig — han skal vokte seg vel for å foreslå så kontroversielle personer til viktige posisjoner som for eksempel i USAs høyesterett, i fremtiden.

Det har lenge vært klart at det ville gå mot godkjenning av Ashcroft til tross for beinhard motstand mot ham.

Fire-fem demokrater hadde på forhånd sagt de ville gå sammen med de 50 republikanerne og stemme for ham. Begrunnelsen deres er at til tross for at han er omstridt, mener de at en president bør ha stor frihet til å velge sin administrasjon. Noen følte seg også drevet av at de kommer dra delstater som i overveldende grad stemte på Bush.

Velg moderate Med 42 stemmer imot Ashcroft, fikk demokratenes leder i Senatet det som han ville. Tom Daschle sa før avstemningen at budskapet til den nye ledelsen vil være at personer som nomineres til posisjoner i rettsapparatet eller andre fremtredende poster av betydning for folk flest, bør komme fra sentrum i politikken og ikke fra det ytterste høyre.

Ashcroft må forholde seg til at så mange stemte imot ham, og demokratene håper at de med sin motstand klarer å forhindre de mest ytterliggående utspillene fra Ashcroft når han tiltrer som justisminister.

Fulltallig regjering Med godkjenningen av Ashcroft er Bush-administrasjonen komplett. Den andre av hans mest omstridte ministre, innenriksminister Gale Norton, ble godkjent av Senatet tirsdag.

Prosessen med å få Ashcroft godkjent har vært bitter og vanskelig, og demokratene mener Bush får takke seg selv for at det har tatt tid å få landets nye justisminister på plass.

Den erkekonservative og svært religiøse Ashcroft, var etter mange demokraters mening den verste kandidaten Bush kunne ha funnet til den viktige justisministerposten. I stedet for å bringe de to partiene sammen i startfasen, har denne prosessen vist hvor bittert det kan komme til å bli mellom de to partiene i vanskelige saker.

Ashcroft var Bush sin gave til velgerne på ytterste religiøse høyrefløy i partiet, og han har irritert seg over demokratenes uthaling av prosessen.

Skarpe ord Senatorene klarte å holde på sin sedvanlige høflige stil, men det var også mange skarpe ord, og sterke følelser i salen i debatten før avstemningen. De republikanske senatorene gikk på talerstolen og snakket om Ashcrofts integritet, profesjonalitet og ærlighet. De snakket med bitterhet om demokratenes angrep på Ashcroft og hans rykte.

Mange demokrater er enige i de gode karakteristikkene av Ashcroft som person, og dette har gjort valget svært vanskelig for mange av dem. Men flertallet av dem er skeptiske til om han vil klare å skille sin grunnleggende religiøse, konservative holdning, fra rollen som håndhever av USAs lover som blant annet gir kvinner rett til å velge abort.

Over 200 interessegrupper som representerer kvinner, svarte, homofile og motstandere av våpen, har drevet intens kampanje mot Ashcroft. Senest denne uken var det store annonsekampanjer i USAs største aviser hvor det igjen stilles spørsmålstegn ved Ashcrofts evne til å legge personlige hensyn til side.