Klaus Justsen

Som bodybuilder og filmstjerne var Arnold Schwarzenegger uovervinnelig, og han begynte sin overraskende politiske karriere i samme stil ved i 2003 å bli valgt til Californias guvernør.

De første politiske seirene fulgte raskt etter innsettelsen i Sacramento, der både de republikanske partifellene og de demokratiske motstanderne ble manøvrert på plass i et tempo som fikk observatører til å snakke om et politisk naturtalent.

Godt et år senere må muskelbunten fra Østerrike erkjenne at politikk er en hardere sport enn bodybuilding, og at det i den nye karrieren er mye vanskeligere å vinne enn det var når man bare skulle følge et manus.

I første omgang ble den nye guvernøren ekstremt populær ved å innfri de løftene som han hadde gitt under valgkampen. Han fikk stengt det gapende hullet i statskassen ved å ta opp lån, og han nedkjempet motstanderne og brøt den lammelsen som i månedsvis hadde plaget den lovgivende forsamlingen.

«En flokk pyser»

Nå synes de hardhendte metoder å slå tilbake. Fagforeningsledere gjør opprør, og den demokratiske opposisjonen som i første omgang var overveldet, har fått nytt mot.

Resultatet kan avleses i form av et dramatisk fall i guvernørens popularitet. Etter den første suksessen, mente tre av fire at Arnold gjorde en god jobb. Nå er det mindre enn annenhver.

Problemene begynte for alvor tidligere i år da Schwarzenegger annonserte en ambisiøs plan som skulle legge tak på statens utgifter, reformere pensjonssystemet og endre valgkretsene.

Forslagene ble lansert med en trussel om at de ett etter ett ville bli sendt til folkeavstemning hvis parlamentarikerne ikke godkjente det ambisiøse programmet.

Samtidig ble fagforeningene beskyldt for å representere spesielle interesser. Sykepleiere ble truet med et spark bak hvis de ikke innstilte sin kampanje for bedre pasientpleie, og lovgiverne fikk høre at de var en flokk pyser.

Politikk som nevekamp var det første året en effektiv metode for guvernør Schwarzenegger. Nå virker den håndfaste metoden ikke lenger etter hensikten. Det var ikke populært å angripe sykepleiere og enda mindre populært å røre ved pensjonen til enker etter brannmenn og politifolk.

Grense-tull

For første gang er Arnold Schwarzenegger tvunget på defensiven. Han har allerede annullert planen om å sende pensjonsreformen til folkeavstemning, og det er usikkert om han holder fast på denne strategien for de andre reformene.

Tilbaketoget betyr imidlertid langt fra at den republikanske guvernøren er på vei til å gi opp. I den siste uken har han tatt et velkjent våpen i bruk. Mannen, som først etter ekteskapet med Maria Shriver ble amerikansk statsborger, har meldt seg som en av de skarpeste kritikere av den illegale innvandringen.

Schwarzenegger hyllet først Minuteman Prosjektet i Arizona, der en gruppe frivillige bevokter en kort strekning av grensen. Deretter forlangte han i en tale om sikkerhet at grensen skulle stenges.

Det kravet utløste en strøm av kritikk, og guvernøren måtte ut på et raskt tilbaketog.

— Jeg mente ikke at vi skulle stenge grensen. Jeg mente at grensen skulle gjøres sikker. Det var en språklig feil, jeg må visst tilbake på skolebenken og lære mer engelsk, forklarte guvernøren, som kun en skuespiller kan det.

Forklaringen og unnskyldningen er stort sett godtatt, og språkfeilen får neppe alvorlige politiske konsekvenser. Samtidig vet guvernøren at han ved å kritisere regjeringen i Washington for manglende innsats mot den illegal innvandringen er på linje med sine konservative partifeller.

Hullene i grensen til Mexico har tidligere med suksess vært brukt som et politisk våpen av republikanske guvernører. For Schwarzenegger blir det imidlertid neppe så effektivt som de våpnene The Terminator svingte rundt med.

Næring til rykter

Motstandere har fått så mye nytt mot at de forsøker seg med et forslag som vil gjøre det umulig for guvernøren å røyke sine store sigarer i teltet han har satt opp i bakgården bak kontoret sitt.

Det er flere forklaringer på at Arnold Schwarzenegger åpenlyst føler at politikk i dag ikke er så morsom som for noen måneder siden. Kanskje er begeistringen så behersket at det settes punktum for denne karrieren allerede ved valget i november neste år.

Ryktene har lenge svirret i Sacramento og i Los Angeles, og de fikk ny næring da konen Maria Shriver på tv fortalte at hun ikke ønsket at Arnold skulle stille opp på nytt.

— Jeg vil bare ha ham hjem igjen, fastslo Shriver, som sammen med ungene er blitt igjen i Los Angeles.

BLE HJEMME: Maria Shriver og de fire ungene (f.v) Christopher, Patrick, Katherine og Christina, ble igjen i Los Angeles da Arnold Schwarzenegger flyttet til Sacramento som California-guvernør. At familien nå ønsker han hjem igjen, har bidratt til ryktene om at han forsvinner ut av politikken neste år.<p/> FOTO: LUCY NICHOLSON, REUTERS