NASA, den amerikanske romfartsorganisasjonen, er på ingen måte ferdig med deres største bedrift noensinne.

For få uker siden passerte deres Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) flere av landingsplassene til fartøyene i Apollo-programmet.

Derfra har det kommet flere svært spennende bilder for rom— og måneentusiaster.

Klare spor Særlig ett av bildene av landingsplassen for Apollo 14 viser godt fotavtrykkene til astronautene. Men også fotavtrykkene fra mannskapet på Apollo 11 skal være synlige for trente øyne.

— Med andre ord har en her virkelige bevis for at mennesker har vært på månen. Enkelte konspirasjonsteorier påstår jo at det hele var juks, sier romspesialist Pål Brekke. Han er seniorrådgiver ved Norsk romfartssetenter, og har tidligere jobbet ved både NASA og deres europeiske ekvivalent, ESA.

Planlegger månebase

Til tross for de historiske bildene, er meningen at NASAs måneutforskende satelitt skal bane vei for fremtidige ekspedisjoner.

— Bildene forteller ikke bare om hva Apollo-ekspedisjonene har gjennomført. De viser også hvordan LRO vil bli brukt til å finne de beste landingsplassene for de neste månereisene, sier Richard Vondrak i NASA på deres egne hjemmesider. NASA planlegger nemlig en månebase, med foreslått byggestart i 2018.

Den amerikanske delen av basen har for øvrig fått navn etter førstemann, og skal bli hetende Neil A. Armstrong Lunar Outpost.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Sto på sekunder

Men romfartsorganisasjonen har heller ikke ligget på latsiden for å markere 40-årsdagen for månelandingen. De forteller blant annet om de nervepirrende minuttene før Apollo 11 landet.

Den planlagte landingsplassen viste seg nemlig å være for ruglete, etter astronautenes mening.

Med bare drivstoff igjen til få sekunder, måtte de finne en annen landingsplass.

Samtidig ringte alarmklokken om bord for feilkode 1202. Ingen — hverken de to om bord eller i Houston - visste der og da hva koden betydde.

Under utprøving

For måneentusiaster er bildene fra LRO bare begynnelsen. Foreløpig er satelitten i en testfase, og vil etterhvert ta bilder med langt høyere oppløsning.

I august vil LRO bli plassert i bane 50 kilometer over månens overflate.

Hva har månelandingen betydd for menneskene? Les mer i dagens Bergens Tidende - eller skriv inn din mening under!

NASA
NASA
NASA
NASA