Det er den enkle forklaringen på at røde Wien ble enda rødere i lokalvalget søndag, og SPÖ-borgermester Michael Häupl kan regjere med sosialdemokratisk flertall om han vil.

Men det vil han ikke. Mandag ettermiddag sa Häupl at han står fast på tilbudet fra valgkampen om å fortsette samarbeidet med det konservative Folkepartiet (ÖVP) eller også samarbeide med De grønne, som gjorde et overraskende bra valg.

SPÖs framgang var størst i partiets gamle arbeiderdistrikter der mange tradisjonelt sosialdemokratiske velgere de siste par valgene har stemt på Frihetspartiet (FPÖ). I disse arbeiderbastionene var også tilbakegangen for FPÖ størst.

En forklaring som går litt dypere når det gjelder hvorfor gamle SPÖ-velgere fant tilbake, er antakelig FPÖs regjeringssamarbeide med ÖVP. Siden den konservative statsministeren Wolfgang Schüssel gjorde høyrepopulistene stuerene for et år siden, har politikken hatt som mål å sanere statens finanser, som ikke har gitt østerrikerne mer å rutte med.

Det viser at det ikke er nok å nøre frykt for innvandrere eller uvilje mot EU-utvidelse og euro, eller ty til antisemittiske fordommer for å vinne stemmer. Tilbakegangen for Frihetspartiet var størst i bydelene med flest innvandrere.

Tidligere FPÖ-leder Jörg Haider ville ikke svare på spørsmål om dette mandag. Siden søndag kveld gjorde han seg utilgjengelig, men skal etter det partiledelsen opplyser kommentere valget tirsdag.

(NTB)