De siste timene har dramatikken i Midtøsten gått inn i en ny fase. Hva som er israelernes taktikk, er uklart.

Arafat har sagt at han heller blir martyr enn å overgi seg. Uttalelsen kom tidligere i dag.

Den palestinske lederen befinner seg inne i bygningen sammen med flere fremstående embetsmenn. Palestinerne sier at de israelske soldatene bruker maskingevær.

— De skyter rett mot Arafats kontor. De angriper ham. Livet hans er i fare. Situasjonen er meget, meget farlig, sier den palestinske informasjonsministeren Yasser Abed Rabbo til nyhetsbyrået Reuters over telefon fra bygningen fredag.

Arafat skal ha blitt flyttet til et annet kontor mens sikkerhetsvakter skyter mot israelerne med personlige våpen. Flere av dem skal være skadd.

Ifølge en talsmann for den israelske hæren svarer soldatene på skudd som blir rettet mot dem fra innsiden av hovedkvarteret til de palestinske selvstyremyndighetene. Området ble fredag morgen omringet av stridsvogner.

Ifølge Abed Rabbo er det israelerne som begynte skytingen.

- Kjemp med alle midler

Hovedkvarteret til Yasser Arafat ble beleiret av israelske soldater i tanks i dag tidlig.

— Palestinske myndigheter oppfordrer alle palestinske sønner til å slutte seg til og organisere rekkene sine og konfrontere okkupasjonsstyrkene og invasjonen med all makt og vilje, heter det i en kunngjøring fra palestinerne. Den ble sendt til nyhetsbyrået Reuters.

Fem palestinere og en israelsk soldat ble drept i kamper etter at om lag 100 stridsvogner og pansrede kjøretøy kjørte inn i Ramallah.

Styrkene omringet Arafats hovedkvarter, ødela en vegg og tok kontroll over minst en av bygningene på området.

— Mens en stor mengde inntrengere står utenfor døren hans, er president Arafat mer bestemt på å lede marsjen til det palestinske folket mot frihet, uavhengighet og etableringen av en palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad.

- En fiende av Israel

Israels statsminister Ariel Sharon sa fredag at han vil iverksette omfattende tiltak for å isolere Yasser Arafat. Han kalte den palestinske lederen for en «fiende».

En av Arafats nærmeste rådgivere sier at Sharons uttalelse, som ble sendt direkte på TV, er en krigserklæring mot palestinerne.

— Det pågår en militæraksjon i Ramallah, og det skyldes terroraksjonene mot Israel de siste to dagene, sa en israelsk militærtalsmann. Yitzhak Shamir har truet med harde militære tiltak som hevn for de blodige palestinske angrepene.

Israelerne har holdt Arafat innesperret i Ramallah siden 3. desember i fjor. Den palestinske presidenten sa torsdag kveld at han ønsker en betingelsesløs våpenhvile med israelerne, men dette utspillet ble raskt avfeid på israelsk hold.

Den israelske regjering bestemte seg fredag morgen for å mobilisere deler av landets militære reserver. En talsmann for de israelske styrkene sa at dette har skjedd flere ganger før, og at det ikke nødvendigvis ligger noen dramatikk i mobiliseringsordren.

Isoleres

Men ifølge generalsekretær Raanan Cohen i det israelske arbeiderparti gjør israelerne nå alt de kan for «å isolere Arafat fullstendig». Cohen deltok i et krisemøte i regjeringen i Jerusalem, som varte hele natt til fredag.

— Vi ønsker å forsikre oss om at Arafat er helt og holdent avskåret fra omverdenen, sa Cohen til nyhetsbyrået AFP. En kvinne skal ifølge palestinske sykehuskilder ha mistet livet i skuddveksling nær Arafats kontor.

Ifølge sykehuskilder ble minst åtte palestinere skadd i skytingen i Ramallah, to av dem alvorlig. Samtidig meldte israelsk kringkasting at landets styrker også var gått til aksjon mot Nablus lenger nord på Vestbredden.

(NTB)

Israelske tanks ruller frem mot Yasser Arafats hovedkvarter.
FOTO: REUTERS