Ekspertene som har gransket prøver fra levningene til palestinernes avdøde president YasserArafat, for å fastslå om han ble forgiftet, har nå levert sine rapporter til palestinske myndigheter.

Arafatble brått syk i 2004 og døde etter et kort sykeleie på et militærsykehus i Frankrike. Legene var ikke i stand til å fastslå dødsårsaken.

Ifølge The Guardian kan Arafat ha blitt forgiftet med polonium.

— De første prøvene av hans levninger viser uvanlig høye verider av den radioaktive poloniumisotopen 210, som kan tyde på at Arafat ble forgiftet med det sjeldne og dødelige stoffet, skriver avisen.

ETTERFORSKES: Mausoleet til Yasser Arafat i Ramallah er dekket av blå plast. Bak plasten ble levningene av den palestinske lederen undersøkt, og rettsmedisinere har sikret seg en rekke prøver som kan gi svar på om Arafat ble forgiftet med polonium.
SCANPIX

Politinum 210 er det samme stoffet som ble brukt til å drepe den tidligere KGB-agenten Aleksandr Litvinenko i London høsten 2006.

— Skyldtes forgiftning

Den palestinske lederen ble ikke obdusert, og mange palestinere har i alle år siden mistenkt Israel for å ha forgiftet ham. En fransk domstol besluttet i august i fjor å innlede drapsetterforskning, etter at det ble funnet høy konsentrasjon av det radioaktive stoffet polonium i noen av klærneArafat brukte i tiden før han døde. Enken Suha samtykket samtidig til at det kunne tas prøver avArafats levninger.

Graven i Ramallah på Vestbredden ble åpnet i november i fjor og 60 prøver ble tatt av levningene. Prøvene ble deretter delt mellom sveitsiske og russiske eksperter og sendt til analyse, og tirsdag overlot sveitserne sin rapport til palestinske myndigheter og Arafats enke.

Både al-Jazeera og The Guardian har fått en kopi av rapporten, og skriver at de sveitsiske forskerne har funnet minst 18 ganger så høye verdier av polonium enn det som ville vært normalt.

— Rapporten gir støtte til teorien om at Arafats død skyldtes forgiftning, skriver The Guardian.

De russiske ekspertene oversendte sin rapport 2. november, men det er ikke kjent hvilken konklusjon de har trukket, melder det palestinske nyhetsbyrået WAFA.

«Århundrets forbrytelse»

Arafats enke, Suha Arafat, sier ifølge Guardian at sveitsernes rapporten viser at hennes ektemann, som var ved god helse da han plutselig ble akutt syk etter å ha spist middag, sannsynligvis ble drept.

— Dette er århundrets forbrytelse, sa hun til al-Jazeera.

Overfor The Guardian uttrykker hun sjokk, men også at hun ønsker svar på hvem som sto bak.

— Vi sørger over ham igjen nå. Min datter og jeg trenger å vite hvem som gjorde det, og vil ikke stoppe våre forsøk på å finne det ut. Jeg håper myndighetene etterforsker det.

David Barclay, en britisk rettsmedisiner som har lest rapporten, sier til al-Jazeera at rapporten inneholder «sterke bevis» på at det er minst 18 ganger så mye polonium i Arafats levninger enn det skulle vært.

— Det er det som drepte ham. Nå må vi finne ut hvem som sto bak. Han fikk en dødelig dose, jeg tror ikke det er noen tvil lenger.

Israel, som tidligere har tatt livet av en rekke palestinske ledere, og som også har benyttet gift i likvidasjonsforsøk, benekter for å ha tatt livet avArafat. Dersom prøvene viser at den palestinske lederen ble forgiftet, har palestinerne gjort det klart at de kommer til å oversende saken til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).