Arafat sa til egyptisk fjernsyn at han er villig til å stille til valg når palestinerne i januar skal velge nytt lederskap, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Arafat vil stille dersom de øverste organene i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) ønsker det.

Det er første gang Arafat selv sier han kan tenke seg å stille i valget. Med utspillet trosser han den amerikanske regjerin-gen, som har sagt det er nødvendig med en ny palestinsk ledelse for å få en fredsløsning i Midtøsten.

Utenriksminister Colin Powell sa tidligere denne uken at Arafat i høyden kan være aktuell som statsleder med represen-tative oppgaver.

Abu Mazen stiller ikke

— Amerikanerne må forstå at vi ikke er Afghanistan. Det er ikke opp til dem å forandre vårt lederskap slik de måtte ønske, sa Arafat da ble konfrontert med USAs holdning onsdag.

USA har verken støtte fra EU eller Russland i beslutningen om å bryte kontakten med Arafat.

Arafats nestleder i PLO, Mahmud Abbas, sa onsdag til den arabiske avisa Al-Hayat at han ikke er kandidat.

— Jeg vil ikke konkurrere med Yasser Arafat i presidentvalget, sa Abbas, som også er kjent som Abu Mazen.

Abbas er flere ganger blitt spådd å være en mulig etterfølger til Arafat, og blir regnet som en moderat palestinsk politiker. Under de hemmelige forhandlingene med Israel i Oslo på begynnelsen av 90-tallet var han palestinernes forhand-lingsleder.

Den israelske hæren hevet onsdag portforbudet i flere gjenokkuperte byer på Vestbredden. Befolkningen i Hebron, Ramallah, Jenin og Tulkarem får dermed lov til å være ute i gatene om dagen. Men etter mørkets frembrudd gjelder port-forbudet fortsatt.

Grunnen til at reglene forandres, er ifølge israelske militærkilder at befolkningen skal ha mulighet til å gjøre nødvendige innkjøp av mat.

Portforbudet i de tre andre gjenokkuperte byene på Vestbredden, Nablus, Qalqilya og Betlehem, er ikke opphevet. Rundt 800.000 palestinere i syv større byer på Vestbredden har levd under portforbud siden Israel innledet sin militæraksjon 19. juni.

Nødvendig okkupasjon

— Den israelske forsvarsministeren, Benjamin Ben-Eliezer, sier det foreløpig ikke er aktuelt å trekke seg ut av de okkuperte byene. - Vår tilstedeværelse i disse byene er helt nødvendig, sa han til israelsk radio under et besøk i den jødiske bosettingen Emmanuel på Vestbredden onsdag. Dagen før ble åtte israelere drept og 20 skadd, da væpnede palestinere angrep en buss i nærheten av bosettingen.

Uttalelsen til Ben-Eliezer kom kort tid etter at en av palestinerne som er mistenkt for angrepet mot bussen, ble drept i en over to timer lang skuddveksling med israelske soldater. Tre israelske soldater ble såret i skuddvekslingen. En annen væpnet palestiner kom seg unna.

(NTB)

YASSER ARAFAT.
FOTO: REUTERS