ØYULF HJERTENES OG NTB

Den palestinske presidenten Yasser Arafat forlot fredag morgen Vestbredden for første gang på tre år. Han har en blodsykdom, og skal behandles på sykehus i Paris.

Han smilte. Han var ikke lei seg, fordi han ønsker å vende tilbake, sier svigermor Raymonda Tawill, som tok avskjed i Ramallah like før klokken 7.30 norsk tid.

Men analytikere sier Arafats reise har stor symbolsk betydning, og kan bety at en epoke går mot slutten. Tiden da en mann dominerte palestinsk politikk, kan være over.

Et jordansk helikopter transporterte Arafat fra Ramallah til Amman i Jordan. Deretter skal han fraktes med fly til sykehus i Paris.

Vinket

Arafat måtte bæres om bord i helikopteret, men vinket til fremmøtte fra trappen — ikledd en varm russisk skinnlue, ikke det velkjente palestinaskjerfet.

Han reiste sammen med kona Suha og en gruppe leger.

75-åringen forlot sitt ramponerte hovedkvarter i Ramallah for første gang på tre år. Her har han i praksis vært holdt i husarrest av israelske styrker.

Israel skal torsdag ha gitt grønt lys for at han kan vende tilbake til palestinske områder etter sykehusbehandlingen.

Blodlidelse

Helsetilstanden til 75 år gamle Yasser Arafat har gradvis forverret seg den siste tiden og denne uken er han blitt betraktelig sykere. Arafat skal ha en blodlidelse, muligens leukemi.

Det skal ha vært råd fra internasjonale leger, venner og familie som fikk Arafat til å gå med på å bli fløyet til Paris. Palestinske ledere samlet seg fredag morgen utenfor Arafats hovedkvarter for å ta farvel.

Siden helsetilstanden til palestinernes leder ble alvorlig forverret onsdag, er han blitt behandlet av egyptiske og tunisiske leger i sitt hovedkvarter på Vestbredden.

- Vanskelig

— Det verste for ham vil være å forlate folket, sier Venke Aarethun.

Hun er leder i den norske Palestinakomitéen, og kjenner Arafat personlig etter over 20 møter med ham gjennom årene.

— Arafat står foran svært vanskelige avveininger, sier hun.

Problemer

Hun mener det er to problemer som gjør at Arafat selv i det lengste vil unngå å forlate landet.

n Dersom han drar utenlands, risikerer han å ikke få komme tilbake til Ramallah og Vestbredden. Israelske myndigheter lovet i går å ikke hindre ham i dette, men spørsmålet er hvor mye Arafat kan stole på lovnaden.

n I tillegg kan det blant palestinerne oppstå en kraftig maktkamp bak ham dersom han ikke lenger selv er i landet. Problemet forsterkes av at der pr i dag ikke peker seg ut noen klare kronprinser blant palestinerne.

Møte avlyses

Venke Aarethun snakket med flere i Ramallah i går, blant annet leger og ordføreren i byen.

— Ordføreren var alvorlig betenkt, og prøver å holde ro blant folket. Arafats sykdom kan utløse mye raseri, og dette gjør nok at palestinske myndigheter sier tilstanden hans er bedre enn den er for å holde roen.

Forrige gang Aarethun møtte Arafat var i mai. Etter planen skulle de møtes igjen 8. november. Selv om det ikke blir noe møte, vil sykepleieren fra Lærdal likevel dra nedover.

— Samtalene mine med Arafat dreier seg om politikk, felles kjente og private forhold, alt etter hvordan forholdene er, forteller hun.

- Løftebrudd vanskelig

Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Marianne Heiberg, tror Arafats største bekymring er at han kanskje ikke får komme tilbake dersom han drar utenlands.

Hun tror ikke det vil oppstå noe kaos så lenge Arafat er i live.

— Palestinere flest vil ikke at en maktkamp bak Arafat skal komme ut av kontroll dersom han drar ut, sier Marianne Heiberg, som selv kjenner den palestinske lederen.

— Kan Arafat stole på løftet fra israelske myndigheter om å få komme tilbake dersom han drar utenlands?

— Når de først har gitt en garanti vil press fra USA gjøre det vanskelig for dem å ombestemme seg. Samtidig vet man aldri. Dersom noe uventet skjer, som en ny selvmordsbomber, kan israelske myndigheter komme til å bruke dette i en snuoperasjon, påpeker Marianne Heiberg.

Diagnosen

Siden helsetilstanden til palestinernes leder ble alvorlig forverret onsdag, er han blitt behandlet av et team med egyptiske og tunisiske leger i sitt hovedkvarter på Vestbredden.

Torsdag kveld bekreftet kontoret til Frankrikes president Jacques Chirac at Arafat skulle behandles i Paris, og at han skulle flys dit «umiddelbart». En palestinsk folkevalgt sa at Arafat skulle reise tidlig fredag morgen.

Ifølge en av legene som behandler Arafat, lider han av en blodsykdom og må gjennom flere tester for å finne årsaken til lidelsen.

— Blodcellene som normalt skulle ødelegge bakterier og virus, ødelegger nå blodplater i stedet, sier den anonyme legen.

— Sykdommen kan skyldes en betennelse, kreft eller blodforgiftning, opplyser han.

FOTO: REUTERS