Møtet fant sted under en mottakelse hos den portugisiske statsministeren Antonio Guterres. De to nobelprisvinnerne og Jagland befinner seg i Lisboa for å delta i en jubileumskonferanse i Den sosialistiske internasjonalen, som feirer 50 år.

Snakket ut

Guterres la til rette for det tre timer lange møtet på initiativ fra Jagland.

— Det var et viktig møte fordi det var lenge siden de to har fått muligheten til å sitte overfor hverandre og snakke ut, sier Jagland til NTB. Han beskrev stemningen på møtet som litt nervøs til å begynne med, men etter hvert ble den god.

Peres sa til Arafat at Israel og palestinerne nå står overfor et svært viktig øyeblikk i fredsprosessen, ifølge en kilde som nyhetsbyrået Reuters snakket med.

Peres understreket at det trengs en våpenhvile og en fullstendig slutt på volden. Arafat svarte at han forsøkte å få slutt på volden, men at palestinerne trenger Israels hjelp til å få slutt på volden ved å bedre leveforholdene, for eksempel ved å fjerne veisperringer.

Støtte opp

Jagland legger vekt på at møtet er en oppfølging av det som USAs utenriksminister Colin Powell har fått til under sitt besøk i Midtøsten. Powell fikk de to partene til å gå med på en ukes test for å se om våpenhvilen holdes. Ifølge Jagland er det viktig at alle internasjonale aktører nå støtter opp om det amerikanske initiativet og Mitchell-kommisjonens anbefalinger.

— Det er viktig at det ikke er for mange initiativ. Det er amerikanerne som kan få partene til å gå videre og følge opp Mitchell-kommisjonens anbefalinger.

Så må vi andre aktører støtte opp om dette, sier Jagland. Han mener det er "et visst håp" om å komme videre i fredsprosessen i Midtøsten.

Både Peres og Arafat skal tale til forsamlingen i Lisboa lørdag.

Nye voldsutbrudd

Fredag reiste USAs utenriksminister Colin Powell til Jordan etter at han hadde arbeidet for å sikre den skjøre våpenhvileavtalen fra 13. juni mellom palestinere og israelere. Målet er å få fredsprosessen i gang igjen. Men etter at Powell hadde reist, brøt det ut nye voldsepisoder. Den israelske hæren hevdet at palestinere hadde angrepet jødiske bosettinger i Gaza med granater og bombekastere. Nær byene Jenin og Hebron på Vestbredden skal det også ha vært åpnet ild fra palestinsk side. Og i nærheten av Rafah, ved den egyptisk-israelske, grensen åpnet Israel ild som svar på granatangrep. Tidligere på dagen skal fem palestinere ha blitt såret etter å ha blitt beskutt av israelske stridsvogner, men den israelske hæren benekter dette.

De nye angrepene viser bare med all tydelighet hvilken vanskelig oppgave det er å få stanset volden etter ni måneder med kontinuerlig krigføring.