Om lag 250.000 Fatah-tilhengere samlet seg mandag i Gaza by for å hylle den avdøde palestinske lederen Yasser Arafat. Men markeringen var også en mektig demonstrasjon mot Hamas, og da folkemassen begynte å rope skjellsord mot den islamistiske bevegelsen, brøt kaoset ut. Paramilitære styrker fra Hamas, som har kontrollert Gazastripen siden juni, både skjøt mot folkemengden og slo demonstranter med stokker.

Mens skuddene haglet forsøkte demonstrantene å søke dekning. Livvakter gjorde alt for å få sentrale Fatah-ledere ut fra folkehavet, mens maskerte Hamas-styrker løp rundt og skjøt mot folk, ifølge øyenvitner. Brutaliteten skal også ha rammet en yngre gutt som ble slått med en kjepp.

Alle de drepte var sivile, opplyser sykehuskilder. Blant de sårede skal det også være enkelte Hamas-tilhengere.

– Avskyelig

Markeringen for Arafat, det palestinske ikonet som stiftet Fatah, fant sted dagen etter at treårsdagen for hans død ble markert i Ramallah på Vestbredden. Der kunne folkemengden høre president og nåværende Fatah-leder, Mahmoud Abbas, rette kraftig kritikk mot Hamas’ maktovertakelse på Gazastripen tidligere i år.

Kritikken ble ikke mindre etter mandagens hendelser.

– Denne avskyelige forbrytelsen er det endelige beviset på at kuppledelsen i Hamas er i utakt med nasjonale verdier og at den bruker blind makt og de mest blodige og brutale metodene mot vårt folk på Gazastripen, heter det i en kunngjøring fra Abbas’ kontor. Abbas selv var i Egypt mandag.

Bitter splid

Den bitre splittelsen mellom de to palestinske grupperingene er nå mer alvorlig enn noensinne. Hamas har endelig vist sitt sanne ansikt, mener Mohammad Dahlan, en tidligere sentral Fatah-skikkelse på Gazastripen.

– Hamas viste i dag at den ikke er i konflikt med den palestinske selvstyremyndigheten, men med hele det palestinske folket, sier Dahlan.

Også Fatahs parlamentariske leder bruker sterke ord mot den islamistiske bevegelsen.

– Det blir ingen dialog og ingen diskusjoner med drapsmennene og kuppmakerne i Hamas, ingen dialog med dem som ikke tror på dialog, men bare forstår blodets og drapets språk, sier Azzam Ahmed.

Vil ha samling

Da markeringen begynte mandag formiddag, var sentrum av Gaza by full av gule Fatah-flagg og plakater med bilder av Arafat. Samtidig talte Fatah-ledere om at palestinerne må samles og at Hamas må vende om.

Men gatene var også fulle av Hamas-styrker som i timene før hadde beslaglagt titusener av bilder av Arafat og Abbas. Også søndag grep de inn overfor folk som samlet seg til Arafat-markeringer, og tre personer ble såret.

Hamas var ofte i opposisjon til Arafats politikk da han levde, ikke minst når det gjaldt fredsforhandlingene med Israel. Men Hamas-ledere sier likevel at de respekterer Arafat og regner ham som et symbol for palestinsk frigjøring.

STR
IBRAHEEM ABU MUSTAFA
STR