STEIN SLETTBAK WANGEN

Ramallah

Samtidig har selvmordsaksjonen igjen reist spørsmålet om Arafats reelle makt blant det palestinske folk. Bomben var nummer 85 i løpet av de to siste årene.

Gjennom sin sjefsforhandler Saeb Erakat var Arafat raskt ute med å fordømme selvmordsbomben, men Erakat sa også at denne typen aksjoner ikke vil stanse før den israelske okkupasjonen opphører.

Samtidig som Israels president Ariel Sharon ga ordre om en lynrask gjengjeldelsesaksjon mot Betlehem, byen israelerne antar selvmordsbomberen kommer fra, øker frykten blant palestinerne for president Arafats liv. Israel økte sin militære tilstedeværelse i Ramallah onsdag, og trusler fra Sharon og utenriksminister Benjamin Netanyahu nylig om å pågripe og sende Arafat bort, skaper økt frykt.

— Verden må hjelpe

Da Bergens Tidende snakket med Saeb Erakat på trappen utenfor presidentens hovedkvarter i Ramallah onsdag, kom sjefsforhandleren med en innstendig bønn om økt innsats for å få fredsforhandlingene i Midtøsten på sporet igjen.

— Jeg appellerer til Norge og alle som har spilt en rolle i fredsprosessen om å gjøre nye anstrengelser nå. Vi ber verden om hjelp til å skape fred, sa Erakat, som ankom Arafats bombede hovedkvarter tidlig onsdag. Etter møtet med palestinernes president og hans øvrige nærmeste medarbeidere, sa Erakat til pressen at den palestinske lederen fordømte selvmordsaksjonen og alle angrep på uskyldige sivile israelere.

Samtidig som Erakat møtte verdenspressen, var sentrum av Ramallah fylt av rasende palestinere som demonstrerte for å få Sharon til å løslate Arafats nære medarbeider, politikeren Marwan Barghouti. Fengslingen av den populære palestinske politikeren har satt sinnene i kok, og ingen av demonstrantene Bergens Tidende snakket med onsdag er interessert i å diskutere fred før Barghouti slippes fri.

I tillegg krever folk at den israelske okkupasjonen av palestinske områder må opphøre før det kan bli snakk om fred.

— Det blir ikke fred før okkupasjonen er over, sier en rasende Taymoor Al-Burghothy (20). Han bærer sin flaggsvingende fire år gamle sønn Wattan på skuldrene i midten av demonstrasjonstoget.

— Min mann er også fengslet. Vi har ikke penger til mat. Situasjonen er håpløs. Vi må få kontroll over våre egne områder, sier Hiam Hassan (26). Hun får støtte fra 21 år gamle Majdi som hinker rundt på krykker med en stålpinne gjennom låret for å holde benbruddet på plass etter å ha blitt skutt av israelske soldater. Hans bror Murad (18) døde i det samme angrepet.

— Det er så mange av oss som har sivile liv å hevne. Rekken av selvmordsbombere er lang. Sharon må før eller siden innse at en opphevelse av okkupasjonen er det eneste som kan bringe fred, sier Mustafa (32)

— Dessverre ser vi for oss en situasjon fremover som kan bli enda verre enn hittil, sier Ola Skuterud som leder Røde Kors-arbeidet i Israel. Bergens Tidende møter Røde Kors-lederen på hans kontor i Ramallah like etter at den palestinske selvmordsbomberen har rammet uskyldige sivile i Jerusalem.

— Drapene av israelske soldater i Hebron nylig og dagens selvmordsaksjon i Jerusalem gjør at vi frykter at voldspiralen kommer helt ut av kontroll. Forleden ble syv sivile palestinere drept i Tulkarem, og gjengjeldelsesaksjonene på begge sider later ikke til å stoppe, sier Skuterud.

Nordmannen har stått i begivenhetenes sentrum i Midtøsten de siste årene, og legger overhodet ikke skjul på sin pessimisme:

— Vi snakker så mye om «lyset i tunnelen», men folk ser ikke lenger tunnellen her nede. Lyset for folk er dessverre blitt blod, sier Skuterud.

Han frykter at Israel nok en gang vil stramme grepet rundt Arafat i Ramallah.

— Vi har sett klare uttalelser fra israelske regjeringsmedlemmer om en tøffere reaksjon overfor Arafat. Det tar vi med i vår vurdering av situasjonen fremover. Røde Kors belager seg på at det kan bli en ytterligere opptrapping av situasjonen nå, sier Skuterud.

Adresseavisen/Bergens Tidende