Utenriksministrene i Den arabiske liga møttes søndag og 19 av de 22 medlemslandene sluttet seg til straffetiltakene. Nabolandene vil nå sperre kontoer som tilhører syriske myndigheter og ilegge høytstående tjenestemenn reiseforbud.

Investeringer i landet vil også bli stanset, opplyser Qatars statsminister Hamad bin Jassim al-Thani. Syrias sentralbank blir også omfattet av straffetiltakene.

Sanksjonene kommer fordi Syrias president Bashar al-Assad ikke tillater at arabiske observatører får komme til landet for å undersøke uroen som har kostet flere tusen mennesker livet.

— Vil unngå innblanding

Qatars statsminister, som også er utenriksminister, sier de ønsker å unngå at andre land blander seg inn.

— Alt arbeidet vi gjør handler om å unngå slik innblanding, sa Hamad bin Jassim al-Thani.

Han sa videre at dersom verdenssamfunnet opplever at araberlandene ikke tar krisen på alvor, kan man fortsatt risikere at andre land griper inn.

Irak hadde på forhånd gjort det klart at det var umulig for dem å støtte sanksjonene. Heller ikke Libanon slutter seg til tiltakene.

Den arabiske liga har alt utestengt Syria på grunn av voldsbruken mot demonstranter i landet. Ligaen laget et forslag til fredsplan for Syria, som Assad opprinnelig gikk med på. Men han nektet å underskrive en avtale om observatører innen fristen fredag.

Nye drap

Drapene på demonstranter fortsetter i Syria, og søndag ble minst elleve sivilpersoner skutt og drept av sikkerhetsstyrkene.

Seks av dem ble ifølge menneskerettsgruppen Syrian Observatory for Human Rights skutt i Homs-regionen, der regjeringsstyrker i flere uker har beleiret flere områder i et forsøk på å slå ned regimekritiske protester.

Videre ble to personer drept, deriblant en 14-åring, da soldater gjennomførte en aksjon i Rankuss-distriktet utenfor hovedstaden Damaskus, ifølge gruppen. 13 personer skal ha blitt såret da soldatene angivelig skjøt tilfeldig rundt seg og pågrep flere personer.

To personer ble også drept i storbyen Deir al-Zor, mens en ble drept i Idlib-provinsen i nordvest, etter å ha blitt arrestert anklaget for å ha solgt drivstoff til opprørere, ifølge den samme menneskerettsgruppen.