Tayeb Salih, vurdert av arabiske forfattere og kritikere som forfatter av den viktigste arabiske romanen i det 20. århundre, er overbevist om at dersom det ikke snarest finnes en fredsløsning mellom israelere og palestinere, så kan verden oppleve en ny katastrofe.

Han roser Norge for å ha tatt initiativet som førte til Oslo-avtalen, og han roser Norge for anerkjennelsen av den nye palestinske samlingsregjeringen.

— Norge må ikke gi opp. Dere må få andre med dere. I den arabiske verden ser vi på europeerne som forvaltere av høy moral og menneskerettigheter. Derfor er det vanskelig å forstå at dere kan la undertrykkingen av det palestinske folket fortsette, sier han.

Lammet

— Men det ser ikke ut som om Europa i dagens situasjon er i stand til å tenke dynamisk. Mens menneskene lider blir europeerne bare mer og mer paralysert. Dette er en umulig situasjon, jeg vil ikke se bort fra at det kan føre til en ny form for holocaust. Man skal tenke over hva mennesker som er presset opp mot veggen kan finne på. Selvmordsbombere og andre terrorangrep er fryktelige eksempler på hvor langt mennesket er villig til, og i stand til å gå, sier Salih alvorlig.

Han er sterkt kritisk til USAs manglende engasjement for å finne en fredelig løsning. Retorisk spør han om det er fordi USA ønsker at palestinerne skal utryddes.

Bekymret

Salih fremholder at president Bush og tidligere amerikanske presidenter er blitt ofre for den mektige israelske propagandamaskinen som med stor kraft formidler det de mener er den uretten som begås mot det israelske folket.

— Det gjør at de ikke ser helheten. At de ikke er opptatt av å utløse de kreative kreftene israelere og arabere vil ha i fredelig fellesskap. Som israeler ville jeg vært bekymret over dette. De er dømt til å bo der, mellom Middelhavet og Jordan-elven. Da bør de også finne sin identitet, bli venn med naboen, en del av Midtøsten. I dag er det dessverre ikke noe som leder i den retningen. Men israelerne må innse at landet deres ikke kan overleve som en blindtarm til USA i hundrevis av år fremover, sier Salih. Som i samme åndedrett hevder at en av årsakene til det manglende USA-engasjementet er at USA ikke er opptatt nok av jødenes skjebne.

Frykter splittelse

Hva så med situasjonen i hans eget land?

— Det synes ikke lett å få fredsavtalen til å fungere?

— Det er mange nok grunner til å få et samlet Sudan. Spørsmålet er om politikerne i nord og sør tar fredsavtalen nok på alvor. Valgene vil vise om befolkningen gjør det. Kanskje er det til syvende og sist folket som finner løsningene, ikke politikerne, sier Tayeb Salih.