Aprilspøk i arabiske land er noe for seg. Faktisk er to av påstandene ovenfor sanne, ifølge den britiske avisen Guardian, som i anledning dagen mandag listet opp mer eller mindre vellykkede forsøk på aprilspøker i den arabiske verden.

En god aprilspøk er avhengig av en relativt søkt historie, som virker akkurat så sannsynlig at noen vil tro på den. Den skal også være fornøyelig så snart sannheten kommer for en dag. Det siste er noe som gikk Saddam Husseins sønn Uday hus forbi. Hans avis Babel brakte i fjor på forsiden nyheten om at matrasjonene til det irakiske folk skal økes drastisk. En notis på baksiden fortalte at historien var usann. Det er lite sannsynlig at mange irakere syntes påfunnet var spesielt festlig.

Forbudt å lyve

Nå er ikke aprilsnarr noen muslimsk tradisjon, og stormuftien av Saudi-Arabia fant det på sin plass å påpeke dette 31. mars i fjor.

— Det er forbudt, fordi det er forbudt å lyve under alle omstendigheter, sa han, men la til at det er tre unntak. De tre unntakene er i krigstid, for å bringe forsoning mellom folk, eller for å beskytte æren til en ektefelle. Aprilspøk er en tradisjon for ikke-troende, sa stormuftien, som er rådgiver i muslimsk lov.

Stengte universitetet

Like fullt er aprilspøk også populært i muslimske land. Men det finnes eksempler på at en slik spøk har fått mer alvorlige konsekvenser enn planlagt. Det fikk en gruppe studenter erfare i Libanon i fjor.

Det startet med at fire studenter lot seg lure 1. april i fjor. Noen uker senere bestemte de seg for å ta hevn, og begynte å spre en historie om at syriske etterretningsagenter hadde bortført fire studenter fra universitetsområdet. Syrias innblanding i Libanon er et sensitivt tema, og spøken førte til at universitet ble stengt en periode. Studentene som sto for spøken ble arrestert, og Libanons forsvarsminister engasjerte seg personlig i saken.

PS: Hvis du fortsatt lurer på hvilke av historiene i ingressen som er sanne, kunne Guardian opplyse at det er den siste som er usann, mens de to første er sanne. Tro det om du vil.

(NTB)