Både Egypt, Saudi-Arabia og Syria, samt sammenslutningen Den arabiske liga, mener irakerne selv så raskt som mulig må få velge sin egen regjering.

— Iraks innbyggere bør overlates til selv å forme sin egen regjering; den bør ikke bli påtvunget dem av et fremmed land eller av en utenlandsk tilstedeværelse i Irak, sier Amr Mussa, leder av Den arabiske liga.

Også Saudi-Arabia, som er et svært lite demokratisk kongedømme, har tatt til orde for at det irakiske folk "raskt og fritt må velge sin egen regjering".

Lignende uttalelser er kommet fra Bahrain og Jordan.

USA har flere ganger advart Syria mot å hjelpe Irak i krigføringen mot invasjonsstyrkene, og Syria ber nå det internasjonale samfunnet gjøre alt det kan for å få slutt på okkupasjonen av Irak og den "katastrofale situasjonen aggresjonen har medført".

Frykter skjult agenda

Analytikere i den arabiske verden mener uttalelsene fra lederne i de arabiske landene for fullt eksponerer mistankene om at USA har en skjult plan med å oppnevne Jay Garner til å lede den første interimsregjeringen i landet.

— Garner har nære forbindelser til Israel, og utnevnelsen av ham er et uttrykk for målene til Bush-administrasjonens hauker, sier Hassan Nafaa, direktør ved avdelingen for statsvitenskap ved universitetet i Kairo.

(NTB)