Den verste sultkatastrofen på 60 år har ført til hungersnød i store deler av Somalia. Trolig er flere titusen allerede døde i regionen, og millioner av mennesker står i fare for å sulte, ifølge FN-talsmann William Spindler ved flyktningeleiren Dadaab, som ligger på grensen mellom Kenya og Somalia.

— Vi har over 400.000 flyktninger her nå, mer enn fire ganger så mange som denne leiren er bygget for. Og hver dag kommer det inn ytterligere 1500 utslitte, redde og trette flyktninger fra Somalia, sier han til CBS News.

Minst 11 millioner mennesker trenger nødhjelp i form av mat, ifølge FNs matvareprogram.

Kommunikasjonssjef Lisa Sivertsen i Care Norge bekrefter at katastrofen øker i omfang.

- Dette er trolig vår tids verste sultkatastrofe. Det er et enormt behov for nødhjelp fra hele verden. Vi fikk noen rapporter fra FN i går om at vi ikke på langt nær har sett toppen av denne katastrofen. Tallene kommer til å fortsette å øke i et par måneder, sier hun til Aftenposten.no.

Kan hjelpe dobbelt så mange

Organisasjonen hjelper rundt én million mennesker i det katastroferammede området, men Sivertsen mener at det vil være mulig for Care å hjelpe dobbelt så mange dersom de får inn nok penger.

- Foreløpig har vi fått inn en halv million, noe vi er fornøyde med ettersom vi bare begynte kampanjen for en ukes tid siden. Snart kommer vi til å trappe opp innsamlingsaksjonen. Vi kommer dessverre til å trenge mye mer penger, sier hun.

Bombeangrepet i Oslo og massakren på Utøya – kombinert med grusomme bilder fra de katastroferammede områdene – ser ut til å ha vekket givergleden i det norske folk.

— Vi opplevde allerede rett etter 22. juli, før vi hadde noen kampanje, at det var folk som gikk inn på nettsidene våre for å gi. Vi merker en solidaritet som har økt etter angrepene, sier Sivertsen.

Nye blodgivere

Også Røde Kors og Kirkens Nødhjelp melder at pengeinntstrømmingen økte etter terrorangrepene.

- Før 22. juli hadde vi samlet inn like under to millioner kroner til sultkatastrofen. På fredag var tallet 8,5 millioner. Det kan se ut som om givergleden har økt, sier medierådgiver Olav A. Saltbones i Røde Kors til Aftenposten.no.

Organisasjonen har de siste to ukene fått nærmere 890 nye medlemmer. Det er også mange nye blodgivere, opplyser Saltbones.

— Til i dag har 2801 blodgivere meldt seg til Røde Kors. Det er 30 prosent av alle som vanligvis melder seg i løpet av et helt år, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors i Norge, i en pressemelding.

160 tonn mat

Pengene som samles inn til Somalia, kommer til nytte, forsikrer Saltbones.

- Vi sendte akkurat ut 160 tonn mat som skal brukes til akutt rammede. Dette blir distribuert via Røde Kors' helsestasjoner og klinikker rundt om i Somalia, også i de områdene som er kontrollert av Al-Shabab, sier han.

Kirkens Nødhjelp, Norges største bistandsorganisasjon, har fått inn 7,4 millioner kroner til å hjelpe de sultrammede siden 14. juli. De siste dagene har det kommet inn en halv million kroner daglig, opplyser organisasjonen til NTB.

Vil ha mer fra Norge

Nå krever Kirkens Nødhjelp at også norske myndigheter trapper opp innsatsen.

- Når det norske folk kan åpne lommebøkene sine og legger seg på nivå med Haiti, bør regjeringen kunne gjøre det samme. Jeg ser ingen grunn til at norsk UD ikke skal bevilge beløp i Haiti-nivået, for behovene er tydelige, sier Torbjørn Buer, assisterende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp til NTB.

Etter jordskjelvet i Haiti donerte den norske stat 800 millioner kroner i bistand til Haiti over en periode på fire år. Til sammenligning har staten hittil gitt 263 millioner kroner til katastrofearbeidet på Afrikas Horn, skriver NTB.

- Gir mer enn til Haiti

Også Lisa Sivertsen i Care mener at den norske stat kan gi mer.

- Vi er fornøyde med at Norge var tidlig på banen, at myndighetene reagerte da organisasjonene varslet. Men vi håper og synes det er naturlig at de forsetter å øke bidragene fremover, sier hun.

Informasjonssjef Trond Viken i Utenriksdepartementet sier til NTB at summen den norske stat har gitt til katastrofearbeidet, er større enn den summen de vil bruke i Haiti inneværende år.